Yurt dışından hızlı tren teminine son verilerek yerli ve milli üretim içerisinde olmak hem raylı ulaşım teknolojilerine yüksek hız sağlayacak hem de ekonomiye milyonlarca liralık katkı sunacaktır. İşte bu nedenle Türkiye yerli elektrikli trenini yakın tarihlerde kullanmaya başlayacak.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANININ AÇIKLAMASI
Bakan Mustafa Varank 21 Şubat tarihinde şöyle bir açıklama yaptı. “Milli elektrikli tren, 29 Mayıs’ta raylara indirilip test edilmeye başlanacak. Testlere göre, eylül ayında bu trenler vatandaşlarımızca kullanılmaya başlanacak.“
Bakan Varank bu açıklamayı Sakarya Adapazarı ilçesindeki yerli elektrikli trenlerimizi üretecek olan Türkiye Vagon Sanayi AŞ’yi (TÜVASAŞ) ziyaretinde yapmıştı.
ASELSAN İLE YAPILAN ANLAŞMA
Yerli trenimizin üretim aşamasından önce ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi) ile TÜVASAŞ arasında bir sözleşme yapıldı.
Bu sözleşmeye göre trenin “beyni” olarak nitelendirilen Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS) ile Cer Zinciri Sistemi ASELSAN tarafından tedarik edilecek.
TKYS, trenin hızlanmasını, yavaşlamasını, durmasını, kapı kontrolünü, yolcu geçişlerini ve ışıklandırma gibi önemli işlevleri denetliyor. Bu sistem ASELSAN tarafından özgün yazılım donanım ve algoritmalar ile yüksek güvenliği sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
ASELSAN’ın savunma sanayii alanındaki tecrübe birikiminin ve kabiliyetlerinin Milli Elektrikli Tren Seti projesinde kullanılması üretimde hız kazandırıyor ve zamandan tasarruf sağlıyor. Örneğin normalde on yıllar sürebilecek çalışma ASELSAN sayesinde 1.5 yıla indirildi.
YÜKSEK KONFOR
TÜVASAŞ tarafından üretilen ve hızı saatte 160 kilometreden 200 kilometreye çıkarılan milli elektrikli tren, alüminyum gövdeli tasarlanıyor ve bu niteliğiyle bir ilk olacak. Yüksek konfor özelliklerine sahip 5 araçlı set, şehirlerarası seyahate uygun olarak geliştiriliyor. Ayrıca, engelli yolcuların her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanıyor.
İHRAÇ HEDEFİ
Milli Elektrikli Tren Setinin 2023 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmesi hedefleniyor. Böylece milli ekonomiye büyük katkılar sağlayacak.
İŞTE TRENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
NOT:
4 Mart 2020 tarihinde Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) ‘nün bağlı işletmelerinden Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) ‘nin birleştirilmesi suretiyle Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi’nin (TÜRASAŞ) kurulmasına Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile karar verildi.
Muhtemelen üretim TÜRASAŞ bünyesinde devam edecektir.
KAYNAKLAR
haberturk.com
hurriyet.com.tr
tuvasas.gov.tr