– Malatya’nın ilk ve tek deprem izolatörlü hastanesi
– Malatya’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde 6,8’lik deprem kullanılan izolatör sisteminden dolayı fazla hissedilmedi
– Malatya’da geçtiğimiz Ekim ayında hizmete giren Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin zeminin de kullanılan sismik izolatör sistemi sayesinde 6,8 büyüklüğündeki deprem hasara yol açmadı.
Yüzde 80 depremin şiddetini azaltan sistem sayesinde sağlık hizmetleri de kesintisiz devam etti.
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 42 vatandaş hayatını kaybederken binin üzerinde vatandaş ise yaralandı.
Çok sayıda evin yıkıldığı ve binlerce konutunda ağır hasar aldığı deprem Malatya’da yeni yapılan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde deprem izalatörleri sayesinde hasara neden olmadı.
Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde olduğu gibi Malatya’da da yeni yapılan hastanenin zeminin de kullanılan 254 adet deprem izalatörü ile 6,8 şiddetindeki deprem 3,0 şiddetinde hissedildi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk, bu sistemin 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olduğunu ifade ederek;
“ izolatör sistemi deprem anın binanın elektriklerini kesiyor, doğalgazı kapatıyor asansörleri uygun pozisyona getirerek oluşacak kaza ve yangınları karşı önlem alıyor” dedi.
Hastanenin depreme karşı çok güvenilir olduğunun altını çizen Aktürk;
“Şehrin tek deprem izolatörlü binası olan hastanenin deprem anında güvenle hizmetine kesintisiz olarak devam ettiğini” söyledi.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin İnşaatını üstlenen firmanın Proje Sorumlusu Timuçin Evci ise Malatya’da devlet yatırımlarında ilk olarak deprem izolatörlü yapılan binanın burası olduğunu dile getirerek;
“Toplam 254 izolatör kullanıldı.
Kullanım amacı tamamen depremdeki yükü absorbe etmek. Binadaki taşıma kolonların hepsinin üzerinde deprem izolatörü mevcut” ifadelerine yer verdi.
İzolatörlerin de tamamen yerli üretim olduğunu ve Ankara’dan geldiğini dile getiren Evci, “Bu sistem ile depremin etkisini minimum yüzde 80 azaltıyor.
Özellikle tüm sağlık yatırımlarında kullanılan bir sistem. Buradaki maksat deprem anında ve sonrasında hizmetlerin kesintiye uğramaması” diye konuştu.
Peki Nedir Bu Deprem İzolatörü?
İzolatörler; yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen cihazlardır. Bu cihazlar, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin eder.
İzolatöre gelen yatay kuvvetler statik sürtünme kuvvetini bazı durumlarda aşar. Bu aşma durunu yaşanırsa alt ve üst plakalar arasında yer alan çelik küre konkav şekilde üretilmiş olan alt plakanın üzerinde kaymaya başlar.
Aktif hale geçen izolatör, üzerindeki yapının sarkaç misali küçük salınımlar yapmasını sağlar. Oluşan dinamik sürtünme kuvveti ile izolatörün konkav geometrisi deprem enerjisinin sönümlenmesini sağlar.
Sismik izolatörler (deprem izolatörleri) deprem anında yapıya aktarılan dinamik kuvvetleri ve buna bağlı deplasmanları %80 – %90 oranında azaltmakta ve yapıyı deprem kuvvetlerine karşı izole etmektedir.
Sürtünmeli Sarkaç İzolatörler, büyük şiddetteki depremlere karşı güvenle kullanılabilecek şekilde tasarlanmakta ve üretilmektedir.