Şantiye ile Büro Arasındaki Farklar Nelerdir? (Facebook Yorumları)
Takipçimiz Caner Bey’in “Şantiye ile büro arasındaki maaş ve çalışma koşulları açısından ne farklar vardır? Tecrübeli mühendislerin yorumlarına ihtiyacım var” sorusunu İnşaat Mühendisliği sayfamızda paylaştık ve aşağıdaki yanıtları aldık.
Şantiye mi? Büro mu?
Sezai Dovan Şu an ofiste çalışıyorum daha öncesinde şantiyede çalıştım. Şu anki tecrübem ile şantiyede çalışırsam bana 500-1000 TL daha fazla maaş veriyorlar. Şu an klimalı odada bilgisayar karşısında çalışıyorum. Sabah 9 akşam 6 standart mesai saatleri (acil proje vs olursa onu bitirmek adına feragatta bulunduğumuz oluyor ama nadir) cumartesi yarım gün. Şantiyede sabah 8 akşam 5 iki haftada bir gün izinle çalışıyordum. akşam 5 dediğime bakma 7 de çıkabilirsem erkenciyiz diye seviniyordum.
Birde 7 de çıkabileceğim kesin olmuyordu o yüzden akşamlara program yapamıyordum. Arkadaşlar program yapıyor ben çıkabilirsem gücüm de olursa yanlarına gidiyordum. Betona göre duruma göre gece 11-12 lere kadar kaldığımız oluyordu. Daha ileri gittiği de oluyordu ancak bu defa ertesi gün geç geliyor yada hiç gelmiyorduk söylemiyorum o yüzden. Bence 500-1000 TL para için o eziyet çekilmez. Ama tecrübe artınca bu 1000 TL lik fark uçurum derecede artıyor. Tecrübeli bir ofis mühendisinin maaşı ile şantiye mühendisinin maaşı arasındaki fark 2-3 hatta 4 kata kadar gidebiliyor. Bu nedenle dayanabilirim diyorsan, geleceğe yönelik de yapabileceğini düşünüyorsan (büyük bir firmada olman da önemli) şantiyeci ol aksi halde ofis. Edt: Tabi ben sıkıntılı bir şantiyeye denk geldim diye herkesin öyle olacak değil. Çok daha insani şartlarda çalışan şantiyeci arkadaşlarım da var.
Tunahan Ahmet Demirbas Öncelikle şantiye ayrımını yapmak lazım endüstriyel proje(Termik, Nükleer) şantiyesi ile yapı(konut, otel, hastane) şantiyeleri arasında çok fark var. Endüstriyel projelerin çalışma koşulları ağır oluyor gerçekten ki ben şuan termik santral şantiyesindeyim. Benim önerim zor koşullara bakmadan deneyimleyebildiğin kadar farklı alanlarda çalışman sonrasında sana uygun alanı seçmen.
Oğuz Fe Ofisde maaş az gibi gözüküyor ama şunu bilmenizde fayda var. ofiste günde max 8 saat çalışma var ve hafta sonları tatil. şantiyede herhangi bir çalışma saat kavramı yok ortama günde min 12 saat çalışırsın ve hafta sonu diye bişey yok. çektiğin çile sıkıntı sana extra. hesabı saat hesabı yaparsan ofisde çalışmak daha karlı.
TC Tayfun Silim nerde çalışırsanız çalışın genelde patronların gözünde kardan pay alan, kendisine herhangi bir artı değer bırakmayan bir zümreyiz… sıvacı, boyacı, kalıpçı, demirci, vb bunlar yaptığı imalatlardan müteahhitlere kar bırakır. bizler ise o kara ortak oluruz… bu da zorlarına gider… ne olursa olsun kendi iş gücünüzü ve bilginizi ne kadar pahalıya satarsanız, değerinizde o ölçüde olur.
Çağatayhan Acı Burada tercih sana ait, temiz ve rahat çalışıp masa başı mesaisi ile az maaş almak mı istiyorsun yoksa çal da çamurda çalışıp mesai mefhumu pek olmayıp ama maaş olarak çok daha fazla mı almak istiyorsun?
Halil Karabulut Şimdiki aklim olsaydı ofisi tercih ederdim. maaş farkının cani cehenneme sen şantiyede hamalsın o ise mühendis. ne zaman sosyal hayatin kayıplara karışırsa şantiyeci ne demek anlarsın şimdiden konuşmaya lüzum yok
Savaş Doğan Ofis te memur Şantiye de mühendis olursun. Para da fazla alırsın.
Özcan Durmuşoğlu Genç mühendis arkadaşlarıma tavsiyemdir, yeni mezun iseniz iyi bir firmayla yurtdışına gidip para ve tecrübeyi aynın anda kazanın 30 yaşınıza kadar. Sonra dönün evlenin ve ofiste çalışın. Yaş ilerledikçe şantiye ki enerji santrali terminal baraj vb büyük işlerde insan yoruluyor çekemiyor. Yorgun alime dönüyor insan
Fatih Derince Her şekilde ofis en iyisi… Maaş konusuna gelince de orası hiç belli olmaz. Sahada ya da ofiste olman maaşını etkilemez. Yerine göre sahadaki ofistekinden fazla alır, yerine göre ofisteki sahadakinden daha fazla alır.
Gökmen Kurdoğlu Yurt dışında 3500$ dan aşağı mühendis çalışmıyor bunuda belirtiyim… birim amiri isen 6000-7000$ alırsın proje müdürü isen 12000$-13000$ alırsın…
Gökmen Kurdoğlu Ofis 3000-3500 şantiye,5000-6000…proje müdürü olursan 12000-18000 arası değişir…
Es Ra mimar ve ofis müh. arkadaşlarım sahadaki ark.larımdan çok kazanıyorlar.. sadece proje çiziyorlar şirkete.. diplomalarını vermiyorlar. kimisi diplomasını yapı denetime veriyor kimisi şeflik alıyor kimisi bide kendi aldığı işlere proje yapıyor şirketinkilerin yanında. ofistekiler bir şekilde şantiyedekinden daha fazla kazanıyor.
Mesut Kurt Projecilik program bilmekten öte çok geçmiyor kardeşim lise mezunu birinede anlat programları o da çizer projeciliği bu kadar büyütmeyin mühendis sahada gösterir kedini bilgisini inisiyatifine ve durumlara göre çözümler üretir olurunu arar erseyin. Öyle ofiste metrekare genişletip küçültmeyle çizim yapın projeciler sahada uygulanabilirlik hakkında sıfır kafa yorarak proje çiziyolar bu da k.bkmada mühendislik değildir. Yeri gelecek yapıyı yeri gelecek ustayı yeri gelecek tüm şartları düşüncen çocuk oyuncağı değil çizdiğin şey. O yüzden saha farklı bildiğini uygulamada göstermek yorum ve analiz yapmak marifet bana göre şantiyeci daha mühendis genel anlamda..
Melih Yaman Şantiyelerdeki çalışma şartları bürodakilerden çok daha zorlu yorucu olur.Ama bu konu tamamen tercih meselesi.
Ebubekir Topal Bürocu olup da hazır paket program mühendisliği yapacaksan sta ide probina vb. hic gerek yok, ama ben mühendislik yapacağım dersen ve gerekli programları öğrenirsen gayet güzel de zaman geçer hem de mühendislik yaptığını hissedersin. Parasına takma insan gibi yasar temiz ortamda takılırsın.
[poll id=”4″]