Yeşil çimento, çimento üretiminin karbon ayak izini en aza indiren çevre dostu bir üründür. Yeşil çimento üretmek için birçok girişimde bulunulmuş ve çeşitli yeşil çimento türleri üretilmiştir.Bu yazımızda bu türleri anlatacağız. Keyifli okumalar!
Yeşil çimento türlerinin çoğu enerji tasarruflu, düşük karbonlu üretim yöntemleri, yeni çimento formülasyonları, jeopolimerler, karbon-negatif çimentolar ve yeni beton ürünleri içeren teknolojik gelişmelere dayanmaktadır. Buna ek olarak, yeşil çimento üretimi çimento alımını azaltır. Başlıca ham maddeleri yüksek fırın cürufu ve uçucu kül gibi atılmış endüstriyel atıklardan oluşur.
Ekkomaxx çimentosu, Magnezyum oksiklorit çimentosu, Jeopolimer çimentosu, Betonarme, Kalsiyum Sülfoalüminat çimentosu ve Sekestre karbon çimentosu yeşil çimentonun bazı örnekleridir. Bu ürünlerin bir kısmı çeşitli projelerde ticarileştirilmiş ve kullanılmıştır, bu çimentoların birçoğu inşaat projelerinde yaygın olarak kullanılmamıştır, ancak buna rağmen büyük bir potansiyele sahiptir.
Yeşil Çimento Çeşitleri
-
Ekkomaxx Çimento
Amerika Birleşik Devletleri’nde Ceratech firması tarafından üretilen % 95 uçucu kül ve% 5 yenilenebilir sıvı katkı maddelerinden oluşan bir tür yeşil çimentodur. International Code Council ve United States Green Building Council konseyi gibi standartlara dayanarak, Ceratech Company tarafından üretilen bu çimento neredeyse sıfır karbon ayak izine sahiptir. Bu çimento türünün sadece gelişmiş ülkelerde değilde bütün dünya genelinde kullanıldığını düşünecek olursak dünyanın çok daha iyi bir yer olacağını söyleyebiliriz.
Ekkomax çimento , saf malzeme kullanımını% 95 azaltmakla kalmamış, aynı zamanda su ihtiyacını da yarı yarıya azaltmıştır.
Ekkomax çimentonun ana özellikleri; yüksek erken mukavemet, esneklik, çatlama direnci, düşük klorür geçirgenliği, sülfat saldırı direnci, dayanıklılık, geleneksel çimentonun üç katından fazla olan korozyon direnci ve donma ve çözülme direnci normal çimentodan çok daha yüksektir.
-
Magnezyum Oksiklorür Çimento
Magnezyum Oksiklorür Çimento (MOC), magnezyum oksit (MgO) tozu ve konsantre magnezyum klorür (MgCl2) çözeltisi olmak üzere iki ana malzemeden üretilen çevre dostu ve karbon nötr bir çimentodur. Bunlar magnezyum madenciliğinin yan ürünleridir.
MOC büyük basınç dayanımına sahiptir ve hızlı bir şekilde sertleşir. MgO, CO2’yi atmosferden emer, ancak su gücünü önemli ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte, MOC’nin bu zayıflığı,% 15 uçucu kül ve aynı miktarda silika dumanı (silis tozu) eklenerek bir dereceye kadar halledilebilir.
Bu katkı maddeleri MOC’deki beton yapısını yoğunlaştıran gözenek yapısını doldurur. Sonuç olarak, betonun hem mukavemeti hem de dayanıklılığı önemli ölçüde geliştirilir. Ayrıca, bu tip yeşil çimentonun ılık suya karşı direncini arttırmak için fosforik asit ve çözünür fosfatların eklenmesi gerekir.
Son olarak, Magnezyum Oksiklorür Çimento, çeliğin korozyonuna yol açar, bu nedenle bu tip çimento, bu sorunla mücadele edilmedikçe inşaat betonarme yapı için kullanılamaz.
-
Jeopolimer çimento
Alkali aktive çimento olarak da bilinen jeopolimer, çevreye daha fazla zarar veren kalsiyum oksit yerine alüminosilikatlardan üretilir.
Alüminosilikatlar uçucu kül gibi endüstriyel yan üründen elde edilir. Jeopolimer çimento, performans ve maliyet bakımından sıradan Portland çimentosu ile rekabet edebilir ve sıradan Portland çimentosundan% 95 daha az CO2 yayar.
-
Betonarme
Betonarme çimento, çelik ve cam endüstrisinin atık yan ürünleri olan silis ve demirin karıştırılmasıyla üretilmektedir. Bu malzeme karışımı daha sonra CO2 ile sertleştirilir ve sonuç olarak potansiyel olarak karbon negatif malzeme haline gelir. Arizona Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından icat edilmiştir.
-
Kalsiyum Sülfoalüminat Çimento
Kalsiyum sülfoalüminat çimentosu, geleneksel çimentodan 1426.6C (2500F) yerine 1232.2C (2250F) sıcaklık gerektiren bir fırından üretilir. Sonuç olarak, atmosfere daha az CO2 salınır. Kalsiyum sülfoalüminat çimentosu hızla sertleşir; 24 saat içinde 28 günlük geleneksel beton mukavemeti kazanır.
Bu nedenle köprü döşemeleri ve hava alanı pistleri gibi hızlı beton ayarının çok önemli olduğu projelerde kullanılmaktadır. Kalsiyum sülfoalüminat çimentosu, daha fazla miktarda alçıtaşı ilave edildiğinde büzülmeyi dengeleyen çimento olarak kullanılabilir.
Bu tip çimento, Portland çimentosuna kıyasla% 25’e varan enerji tasarrufu sağlayabilir ve CO2 emisyonlarını yaklaşık% 20 azaltarak çevresel faydalar sağlayabilir.
-
Sıralı Karbon Çimento
California’daki Calera Corp. çimento şirketi, Portland çimentosu yerine kullanılabilecek deniz suyundan veya CO2 ile karıştırılmış tuzlu sudan çimento üretti. Bu çimento üretim sürecinde, CO2 açısından zengin gazlar deniz suyundan süzülür.
Kalsiyum ve magnezyum deniz suyundan çıkarılır ve beyaz, hava geçirgen ve normal OPC’den daha güçlü olan yüksek kaliteli çimento üretmek için CO2 ile reaksiyona girer.
-
Kızgın Buhar Kullanılarak Üretilen Çimento
Kızgın buhar işlemi, çimento partiküllerini daha reaktif hale getirmek için değiştirmek için kullanılabilir. Bu işlemde, yayılan CO2 ayrıldıktan sonra yakalanabilir.
-
Reaktif Hidrotermal Sıvı Faz Yoğunluğu ile Üretilen Çimento
Bu tip çimento, sıradan Portland çimentosu ile aynı hammaddeler kullanılarak, ancak daha düşük sıcaklıkta ve geleneksel Portland çimentosu üretim sürecine kıyasla daha az CO2 üreten farklı kimyasal reaksiyonla üretilir.
Bu çimento su ve CO2 ile karıştırılır ve sonunda beton yapmak için sertleşen kalsiyum karbonat ve silika üretmek için CO2 ile reaksiyona girer. Bu yeşil çimento türü, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Solidia Technology Company tarafından üretilmektedir ve çimento üretim teknolojisini pazarlamak için Lafarge ile ortaklığa sahiptir.
Yeşil Çimento Avantajları
- Üretimi sırasında fazla ısı gerektirmediği için karbondioksit emisyonunu azaltır ve% 80’e kadar daha az karbondioksit salar.
- Uçucu kül, silis dumanı ve son fırın gibi imha edilmesi için birkaç dönüm arazi gerektirebilecek endüstriyel atıkları kullanır. Sonuç olarak, araziyi bir çöplük haline gelmeye ve nihayetinde yok edilmeye karşı korur.
- Daha az enerji gerektirir Yeşil çimentoda endüstriyel yan ürünler bulunduğundan, üretimde ihtiyaç duyulan enerji büyük ölçüde azalır. Ayrıca, sıcaklık dalgalanmalarına dayanır ve bu nedenle hem ısıtma hem de soğutma ile ilgili maliyetleri azaltır.
Yeşil Çimentonun Geleceği
IntertechPira ile PRo Publication ortaklığında yapılan yeni bir çalışmaya göre, dünya çimento üretimden %3,5 pay alan yeşil çimento üretiminin, 2020 yılı itibariyle pazarın %13’ünden fazla pay alacağı öngörülmektedir. “Yeşil Çimentonun Geleceği (The Future of Green Cement)” isimli bir çalışmanın sonuçları; yeşil çimento üretiminin ilk başlarda sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmasına karşın, dünya çimento sahnesindeki ağırlıkları göz önünde
bulundurulduğunda Çin ve Hindistan’ın gelişmiş ülkeleri hızlıca yakalayacağına dikkat çekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu çalışma, alternatif çimento benzeri materyallere yönelik talebin, gelecek 10 yılda neredeyse sıfırdan yaklaşık 17 milyon tona ulaşacağını ortaya koymaktadır.
Belki de, dünyadaki en gerekli ve en yaygın kaynaklardan biri olan çimentonun, muadili bir ürün bulunmamaktadır. Fakat, çimento sanayinin çevre üzerinde yoğun bir etkisi bulunmaktadır. Karbon dioksit emisyonları bakımından, dünya genelinde insan eliyle yapılan karbon dioksit emisyonlarının yaklaşık %5’ini çimento sanayi üretmektedir.
Tavsiye İçerikler;
İnşaat Proje Yönetimi için En iyi Yazılım Programları
Dağ Arama ve Kurtarma Ekibinden Gerçeğini Aratmayan Tatbikat