Aşçı Halit ve dolmuş taksinin icadı; 1929 yılında dünya genelinde ekonomik kriz patlak verir ve krizin etkileri Türkiye’de de hissedilir. Dükkanlar bir bir kepenk kapatmaya başlarlar. Esnaflar ekonomik krizin etkilerini aza indirmek için var güçleri ile çalışırlar.
Bu esnada Cağaloğlu’nda lokantası olan ‘’Aşçı Halit’’ yabancı turistlere taksicilik yapmaktadır. Daimi müşterilerinden olan Musevi bir işadamı işlerin yolunda gitmediğini ve artık taksiye binemeyeceğini söyleyince Aşçı Halit, aynı yönde giden dört müşteriye, saatin yazdığı ücreti paylaştırmayı teklif eder.
TAKSİM’DEN EMİNÖNÜ 10 KURUŞ DEYİNCE YER YERİNDEN OYNAR
Halit günlük servisini yaptıktan sonra bağırmaya başlar; ”Hadi beyler Eminönü 10 kuruş, dakikada kalkar beyler. Beklemeden gider beyler. Eminönü 10 kuruş. Eminönü 1. Hemen gidiyoruz.”
Talimhane’nin göbeği burası, son model bir Ford dayanmış, kapıları ardına kadar açık, içinde dört kişi, şoför kapıya dayanmış bağırıyor; ”Eminönü 1! 10 Kuruş beyler.”
5 KİŞİYİ 10 KURUŞTAN GÖTÜRMEK
Sene 1934, yer yerinden oynamıştı İstanbul’da. Milletin son model Ford’lara binip hususi giderek Talimhane’den Eminönüne 60 kuruş verdiği günlerde, Halit bir inkılap yaratmıştı. İşte o inkılap Talimhane Eminönü arasında bir kişiyi 60 kuruşa taşımak yerine, 5 kişiyi 10’ar kuruştan götürmek mükemmel bir buluştur. Aşçı Halit dolmuşçuluktan iyi para kazanınca aynı metodu taksicilerde uygulamaya başlar ve DOLMUŞ taksi kavramı ortaya çıkar.
Aşçı Halit istemeden bir toplu taşıma türünün başlangıcını oluşturarak Dolmuş Taksiyi kullanıma süren ilk kişi olarak tarihe geçer.