Mühendislikte yabancı dil, mühendislik daha önceki yazılarda da belirttiğim gibi evrenseldir ve tüm Dünya üzerinde geçerlidir fakat bunun geçerli olması için bazı yetkinliklere ihtiyaç duyacağız. İşte bunların en başında yabancı dil gelmektedir. İsterseniz dünyanın en iyi mühendisi olun kendinizi insanlara sunacağınız ortak bir diliniz yok ise sizin ne kadar iyi olduğunuz bir anlam ifade etmeyecektir.
Peki nedir bu kadar gerekli olan yabancı dil? Nasıl öğrenilir? Bize ne gibi farklar yaratır? İşte bu soruların cevaplarını bu yazı da elimden geldiğince vermeye çalışacağım.
Öncelikle bizim öğrenmemizin artık zorunlu hale geldiği bir dil var, herkesin bildiği gibi İngilizce. İngilizce yazabilmek, okuyabilmek ve konuşabilmek kısacası İngilizce bilmek bize ne kazandıracak?
- Sadece Türkiye de çalışabilme zorunluluğunu kaldırıp özgürce tüm Dünya ülkelerinde çalışabilmenize olanak sağlayacak ve Türkiye de işsizlik olsa da farklı ülkelerinde iş potansiyelini kullanabilmek elimizde olacak.
- Özel sektörde çalışıyorsak büyük kurumsal şirketlerde çalışabilmenizin önü açılacak ve kariyer basamaklarında yükselmek daha hızlı adımlarla gerçekleşecek.
- Özel sektörde maaşınız daha farklı olacaktır fakat maaş anlamında devlette çalışmayı düşünenler için büyük bir fark olmayacaktır.
- Binlerce mühendis arasında bir adım önde olacaksınız ve rakipleriniz azalacak çünkü mühendislikte dil diploma kadar değerlidir.
Kısaca çoğumuzun bildiği yabancı dilin bize katacaklarını sıraladık, buraya kadar her şeyi zaten biliyoruz ama dilimizi nasıl geliştireceğiz? Bunun birçok yolu var ve kursa dahi gitmeden geliştirebilmeniz mümkün. Birkaç madde ile sıraladığımız çalışma yöntemlerini her gün uygularsak tam bir yıl sonra akıcı bir İngilizceye sahip olabiliriz.
Bunlar;
- Günlük düzenli 15 kelime ezberi,(İngilizce bir yayın organından günlük manşetlere düşen haberlerden bilmediğimiz kelimeleri seçip günlere bölüp ezberlemeliyiz, bu şekilde hem günümüzde kullanılan güncel kelimeleri ezberlemiş olacak hemde farklı haber dalları sayesinde birçok farklı konuda dağarcığımızı genişleteceğiz. İlk gün hiçbir şey anlamadığımız haberi ezber sonrası büyük ölçüde anlayacağız.)
- Düzenli her gün 1 grammer konusu bitirmek,
- Her gün 1 alt yazılı film izlemek,(Dinleme ve anlama becerimizin gelişmesi ayrıca telaffuz yeteneğimizin artmasını sağlayacak)
- Ve en önemlisi pratik. Yabancı arkadaşlar edinerek düzenli günlük yazılı, sesli ve görüntülü konuşmak konuşma becerisini artıracak. Bunun için ise en faydalı program ‘Tandem’, telefonunuza indirerek günlük 1 saat sonucunda konuşma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Tüm bunların sonunda eğer bu 4 maddeyi eksiksiz her gün 1 yıl boyunca devam ettirirseniz çok akıcı ve mükemmel bir İngilizceye sahip olabilirsiniz. Bu çalışma sonucunda yaklaşık 5500 kelime öğrenmiş, grammer kurallarını 6 kez tekrar etmiş,700 saatten fazla dinleme yapmış ve 400 saate yakın İngilizce konuşmuş olacaksınız tüm bunların sonucunda hiçbir kursun size katamayacağı bir diliniz olacak.
Ve tabi ki bunların üzerine birde yurt dışı düşünürseniz, geliştirmeye çalıştığınız İngilizcenizi anadil seviyesine yaklaştırabilirsiniz.
Yurt dışı programları ve nasıl en uygun yurtdışına çıkabiliriz gibi konularla alakalı yazıyı daha sonra geniş şekilde işleyeceğim.
Aklıma gelenler neticesinde anlatmaya çalıştım. Sormak ve eklemek istediklerinizi yorumla veya emaille iletebilirsiniz.