Türkiye’de mesken kullanıma müsait tüm binalarda yaptırılması zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi için son 5 aya girildi. Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerji tasarrufu için önemli bir çalışma olduğunu belirterek bina sahiplerine uyarılarda bulundu. 2017 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 9.1 Milyon bina kullanılıyor. Bu binaların ise konut olarak kullanım oranı ise %87. Mevcut yapılar için Enerji Kimlik Belgesi oluşturma süreçlerinin devam ettiği aktarılırken, hali hazırda EKB sahibi olan binalar sayesinde 5 yıl içerisinde 3.2 Milyar TL civarında bir tasarruf elde edilmesi tahmin ediliyor.
Konutlar için EKB Ocak 2020’den Önce Zorunlu
Enerji verimliliği amacıyla zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alımı zorunluluğu 1 Ocak 2020 sonrasında geçerli olacak. Bu tarihten itibaren EKB’si olmayan binaların satışı olmayacağı gibi kiralama durumlarında da EKB zorunluluğu söz konusu olacak. Türkiye’den mesken olarak konaklamada kullanılan binaların tamamında enerji durumlarına ilişkin incelemeler çerçevesinde EKB belgeleri verilecek. Bu belgelerle binanın enerji seviyesinde nasıl bir kalite sunacağı da açıkça görülebilecek. A, B, C, D, E, F, G gibi farklı derecelendirmelerle enerji kimlik belgeleri alınacak. EKB’lerin geçerlilik süresi ise 10 yıl olacak olup 50 metrekareden küçük meskenler için zorunlu tutulmayacak.
Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Olacak
Bina sahipleri ya da bina yöneticilerinin EKB alımı için danışmanlık şirketlerine başvurmaları yeterli olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı özelinde yetkisi bulunan şirketler EKB süreçlerini yetkili olarak yönetiyor. Mili Savunma Bakanlığı ve TSK binalarının yanı sıra işletme ve fabrikalar içinde EKB zorunluluğu şu an için yok. Bunun dışında kalan tüm konut kullanımındaki binalar için ise yılbaşına kadar belge sahibi olması zorunlu tutulacak.