Çoruh Nehri üzerinde gerçekleşen Artvin’deki inşaatın tamamlanmasıyla 270 metre gövde yüksekliğine sahip olacak Yusufeli Barajı ve HES projesi özelinde 112 metreye ulaşıldı. Yapımı tüm hızıyla devam eden Türkiye’nin en yüksek barajı projesinde işlemler sorunsuz sürdürülüyor.
Elektrik Üretimine 2020 Yılında Başlanacak
2013 yılında yapımına başlanan Yusufeli Barajı ve HES Projesinin inşaatıyla ilgili son bilgiler gelmeye devam ediyor. Yapımın tamamlanmasının ardından Dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacağı da biliniyor. Hali hazırda aynı kategoride bulunan Çin’deki barajın gövde yüksekliği 292 metre olurken Gürcistan’da da 272 metre yüksekliğe sahip baraj bulunuyor.
Baraj inşaatında 270 metrelik gövde inşaatı sürerken toplamda 4 milyon metreküp beton kullanılması planlanıyor. Bu betonla 120 metrekarelik 60 bin konut yapılabilirdi. Günde 6 bin 500 metreküp beton kullanımı sürerken 3 hava hattı aracılığıyla taşıma bir şekilde işlemler gerçekleştiriliyor. 2020 ortasında ise su tutulmaya başlanacağı açıklanırken elektrik üretimine geçilmesi de söz konusu olacak.
Yusufeli Barajı ve HES Projesi Maliyeti Dudak Uçuklatıyor
Türkiye’nin öz kaynakları kullanılarak yapımı devam eden baraj inşaatında Türk mühendislerde belirleyici rol oynuyor. Toplamda ise 558 megawatt kurulu bir güce sahip olması düşünülürken 650 bin nüfuslu bir kentin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği de vurgulanıyor. Son derece büyük bir elektrik gücü elde edilecek Yusufeli Barajı ve HES Projesi için toplamda 4 bin 500 işçi çalışıyor. 7 gün 24 saat vardiyalı olarak çalışmaların devam etiğini söyleyen Limak Proje Müdürü Feridun Ünsal ise toplamda 2.5 Milyar TL’lik bir maliyetin olduğunu kaydetti. Sonrasında ise günlük 3 Milyon TL elektrik enerjisi geliri elde edilmesi hesaplanıyor.