Akkuyu’da inşaatı başlatılan nükleer santral için, AB tarafından “stres testlerine“ hazırlık yapıldı. Nükleer atıkların yönetimi ile nükleer güvenlik üzerine ortak bir çalışma yapmak ve fikir geliştirebilmek adına Avrupa Nükleer Güvenlik Düzenleyicileri Grubu’na (ENSREG) gözlemci olmamız için katılım daveti gönderildiğini belirtti. Fakat Türkiye’den bu konu hakkında geri dönüşün henüz yapılmadığı söylendi.
Raporda Türkiye’nin Yavaş İlerlediği Vurgulandı
ENSREG tarafından oluşturulan raporda, Ankara’nın AB’ye katılmak için yaptığı geliştirmeler değerlendirilirken, Enerji konusunda yapılan gelişim aşamalarına da değinildi. 2018 yılında Nükleer enerji konusunda Türkiye’nin sınırlı gelişim gösterdiği vurgulanırken, 2019 yılı içinde Türkiye Atom enerji Kurumunun bağımsız olmasını garantilemesi ve Euratom müktesebatıyla uyumlu olması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Türkiye Radyoaktif Atık ve Yakıt İdareleri Sözleşmelerine Henüz Katılmadı.
Akkuyu’da inşaat süreci devam eden santralin 2023’de faaliyet göstermeye başlayacağının planlandığı raporda belirtildi. Raporda, nükleer santral için yapılacak olan “Sters Testleri” konusunda ulusal bir rapor hazırlanacağı da belirtildi.
AB tarafından 2018 yılı içerisinde Türkiye teknik Enerji bildiriminde, Türkiye’de yapılacak olan “Stres Testlerine” hazırlık düzeyinde olabilecek “Emsal Değerlendirmeleri” için davet gönderildiği vurgulandı. Ancak Türkiye’den halan herhangi bir sonuç iletilmedi. Türkiye Radyoaktif Atık ve Yakıt idarelerinin güvenliği üzerine yapılacak olan bu birleşik söyleşmeye henüz katılmadı. Bunun dışında hala “Avrupa Topluluğu Acil Radyolojik Bilgi Değişim sistemine” de üye olmadığına dair tespitlerde bu raporda yer aldı.