Lifli beton betonda dayanım ve dayanıklılığı artırmasının yanı sıra betonda süneklik ve çatlak kontrolüne yönelik kullanılır. Çimento, agrega ve süreksiz liflerin su ile karıştırılması ile oluşturulan betondur. Beton içinde kullanılan liflerin türleri genellikle çelik, polipropilen, karbon ve alkali dirençli cam liflerden oluşur.
Lifli betonların tarihinde biraz gerilere gittiğimizde beton içerisinde samanında lif olarak kullanıldığını birçok kaynaktan rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Lifli betonlarda, kullanılan lif türünün beton içerisinde homojen olarak dağılması, beton içerisinde çatlak kontrolünü, sünekliği, dayanım ve dayanıklılığı arttıran en önemli unsurdur. Lifli betonlarda, kullanılan lifin beton karıştırıldıktan sonrada, bozulmaması betonun üniformu için önemli bir değere sahiptir. Lifli betonlarda üstüne basa basa anlatmak istediğim özellik beton içerisinde liflerin üniformunu koruması çok önemli. Eğer beton içerisinde liflerin dağılımı tekdüzeliğini kaybederse, lifli betonun asıl amacı olan betonun çatlak kontrolü ve süneklik özelliklerini arttırmakta başarısızlıkla karşılaşırız.
Lifli betonlarda, kullanılan lif çatlak ilerlemelerini yavaşlatır ve betonun çatlamasını önler. Betonu çatlaklara karşı dayanıklı hale getirir. Bu özelliğinden dolayı lifli betonun özellikle çekme ve eğilme dayanımını artıran faktörler darbe etkisine karşı dayanımını da artırır.
Bu nedenle lifli betonların kullanım alanları genellikle betonarme kazık, yol ve hava alanları, su boruları, genel olarak büyük fabrika inşaatlarının döşeme betonlarında ve prefabrike yapı elemanları üretiminde lifli betonların tercih edilmeleri halinde daha iyi sonuçlar alındığı gözlemlenecektir. Lifli betonların kullanım alanları çok geniş olmasına karşın normal betona göre daha pahalı bir malzemedir. Özel beton sınıfında yer alır.