Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürerken vatandaşlara çeşitli maliyetleri de var. Özellikle riskli bina raporuna sahip olan bina sakinlerinin nasıl bu işin altından kalkacağı büyük bir belirsizlik içeriyordu. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda devlet tarafından teşviklerin verilmesi söz konusu olacak. Evinin daha sağlam hale gelmesi için hükumetten yardım alınması da ihtimal dahilinde.
Güneş Gazetesi’nde çıkan habere göre, şehirlere göre vatandaşların belirli düzeyde yardım alması sağlanacak. Başta kira yardımı olmak üzere çeşitli mali kaynaklarda sürenin uzaması da olabilecek. 2019 yılı özelinde hali hazırda bir yenileme olmamakla birlikte en düşük 595 TL olmak üzere kira yardımları alınabilecek. Kira bedelinde en yüksek tutar ise 90 TL olarak belirlendi. Bununla birlikte kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda riskli alanlarda kalanlar için 18 ay süresince kira yardımları devam edecek. Doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv yapı ya da riskli yapı ilan edilen bölgelerde ise işlemlerin uzun olmasından dolayı kira yardımı 36 aya kadar devam ettirilebilecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları boyunca ise vatandaşların geçici olarak barınmaları da devlet tarafından sağlanacak. Buna uygun yerlerin tahsis edilmesi ve tüm imkanların sağlanması da doğrudan bakanlık çerçevesinde olacak.
Bina Risk Analizleri
Doğrudan devlet yardımları alınabilmesi için bina risk tespiti şartı var. Bunun için kat sakinlerinden herhangi birisinin başvurusu yeterli olurken yetkili kişiler tarafından bina analizleri gerçekleştiriliyor. Sorunlu olması durumunda bilgi verirken işlemlerin başlatılması da sağlanıyor. Yıkım kararlarında ise ev sahiplerinin itiraz için maksimum süresi 15 gün. Herhangi bir durum olmaması halinde 60 gün içinde bina yıkılarak yeni yapının inşasına başlanıyor.