2018 yılının Ocak ayına bakıldığında bu sene yine aynı ayda inşaat sektöründeki satışlar yüzde 25 oranında daralma oldu. Şubat ayında ise bu oran yüzde 18’e düştü. Türkiye İstatistik Kurumu’dan gelen verilere göre, Şubat ayında 78 bin 450 konut satışı söz konusudur. 2019 yılının başlarında bu rakam 72 bin 937 idi. Bir önceki aya bakıldığında satışlar toparlanmış gibi gözükse bile tarihin en düşük konut satış dönemi oluyor. Konut satışları 100 binin fazlası ile altında olduğu için inşaat sektöründe olası bir kriz söz konusu oluyor.
Yabancıların Türkiye’den satın aldıkları konutlar 2018 yılına göre yüzde 92,1 artarak 3 bin 321 oldu. Yabancılara konut satışları artsa da 2019 yılı Şubat ayı verilerine göre, İstanbul ili 1440 konut satışı ile ilk sıralamayı aldı. İkinci sıralama da ise Antalya 672 konut satışı oldu. Geriye kalan iller sırasıyla Ankara 196 konut satışı, Bursa 192 konut satışı ve Yalova 138 konut satışı oldu.
Ülke ekonomisi için önem arz eden inşaat sektörüne yapılan destekler işe yaramıyor ve sektör toparlanamıyor. Cam, çimento, mimari, mobilya gibi alt sektörlerle bağlantısı olduğu içinde inşaat sektöründeki bu daralma diğer sektörleri de etkiliyor. Bu nedenle ekonomide durgunluğu tetikliyor.
İnşaat Sektörünü Etkileyen Nedenler
Yüksek enflasyon nedeninden dolayı hızlı bir şekilde yoksullaşan vatandaşların konut alabilme durumu azaldı. Konut sektörü de otomotiv sektörü gibi kredili yani ipotekli satışlara bağımlı oldu. Konut alımlarının bir kısmı yatırım amaçlı. Enflasyonun yüzde 20 oranında olması konut satış fiyatlarının artmasına ve yüzde 10 olması ile yatırımcı zarar etmeye başladı. Bu durum böyle olunca parası olan vatandaşı da sektörden uzak duruyor.