Bildiğiniz üzere hangi yapılarda gözlemsel zemin etüdü, hangi yapılarda sondajlı zemin etüdleri yapılacağı tam anlamıyla belirli bir durum değildi. Bunu söyleyince hayır belli kategori 1 e girenlere gözlemsel zemin etüdü yapılır diye içinizden geçirmiş olabilirsiniz.
Fakat kategori 1 e giren yapıları incelendiğimizde genel bir terim kullanılıp basit yapılara gözlemsel zemin etüdü yapılır denmiş, dediğim gibi tam anlamıyla hangi yapı türünde, kaç metrekarelerde, kaç katlı binada hangi etüd türü ve buna bağlı olarak sondaj derinliği, sondaj sayısı gibi bilgiler yoktu. Nispeten TBDY 2018 bir takım çözümler getirdi ama halen soru işaretleri var.
Ve en önemli noktaya geliyorum bununla ilgilide Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yönetmeliğe uygun ”Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Taslak Zemin ve Temel Etüt Rapor Formatı” hazırlamış olup burada daha detaylı bilgilendirmeler yapılıyor. Yakın zamanda yayınlanınca göreceğiz.
Yapılan duyuru ise şu şekilde;
Değerli Meslektaşlar,
Bilindiği üzere “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Türkiye Deprem Tehlike Haritası” 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış. 01.01.2019 tarihi itibariyle de yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Ancak uygulamada zemin ve temel etütlerine ilişkin herhangi bir yeni format yürürlüğe girmediği için meslektaşlarımızın hazırladıkları raporlar ile bazı kamu kurum ve kuruluşların uygulamalarında arasında farklılıkların olduğu ve bazı sıkıntılar ile karşı karşıya geldikleri konusunda yoğun şikayetler alınmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2005 yılında Deprem Şuarasından sonra yayınlanan “Bina ve Bina Türü Yapılar İçin Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel Formatı” üzerinde değişiklik çalışmaları başlatılmış olup, Odamızdan da taslağa ilişkin görüş istenilmiştir. Odamız görüşleri yazılı olarak ilgili bakanlığa gönderilmiştir. Ancak bina ve bina türü yapıların tasarımına esas teşkil eden “Bina ve Bina Türü Yapılar İçin Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel Formatı” çalışmaları tamamlanmadığından yapılan çalışmaların yasal olarak yürürlükteki formata göre hazırlanması gerekmekte olup, tasarıma ilişkin yapılacak hesap ve verilerin ise 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası”ndan alınması gerekmektedir.
KAYNAK: https://www.jmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=11737&sube=0
VEDAT ASLAN
İNŞAAT Y. MÜHENDİSİ