Blockchain Nedir ?
Blockchain Türkçe kelime karşılığı blok zinciridir. Yani bir bilgisayar ağında saklanan işlem veya anlaşma gibi bilginin dağıtılmış olduğu basit bir defter olarak düşünebiliriz. Blockchain teknolojisi bu bilgileri kronolojik olarak saklar ve bir kullanıcı topluluğu tarafından görüntülenebilir. Bir banka ya da hükümet gibi merkezi bir otorite tarafından yönetilmez. Bilgiler bu veritabanında yayınlandıktan sonra bu bilgiler değiştirilemez ve silinemez. Kısaca blockchain alıcı ve satıcı arasındaki işlemleri doğrudan ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir.
Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir kişi veya bir grup tarafından oluşturulan dijital bir varlıktır. Blockchain ise bitcoinin arka planda dayandığı yani bitcoini bitcoin yapan veritabanı sistemidir.
İnşaat Sektöründe Blockchain Teknolojisinin Yeri :
İnşaat dünyanın en büyük endüstrilerinden biridir ve inşaat sektörünün yarattığı altyapı ekonomik büyümenin ve verimliliğin temelidir. Bu yüzden olası bir inşaat sektöründeki gelişme ülke ekonomisini ne kadar ileriye taşıyacağını tahmin edebiliyorsunuzdur.
Sektörümüz bir devrimden geçiyor. Verimliliği ve dijital iş akışlarını geliştirmek için bir iş değişimi olan bu dönüşüm kısmen dijitaldir.
Blockchain teknolojisi, yenilikleri hem değiştirme hemde kolaylaştırma etkisine potansiyel olarak sahiptir. Mevcut ödeme ve proje yönetim sistemlerini daha şeffaf ve daha adil bir sisteme oturtabilir. Geç ödemeleri ve anlaşmazlıkları azaltarak inşaat sektörünü bir bütün olarak daha güvenilir bir birlik haline getirtebilir.
Blockchain Teknolojisi İnşaat Sektörüne Entegre Edilecek Mi?
ABD menşeli firma olan Autodesk’in Ceo’su Andrew Anagnost bile Blockchain teknolojisinin inşaat sektöründeki yolsuzluğu bitirip güveni sağlayabileceği düşüncesindedir.
İnşaat sektörünü iyi bir şekilde yeniden şekillendirme potansiyeline sahip Blockchain teknolojisi, kaçırılmaması gereken büyük bir fırsattır.
Ancak teknolojinin inşaat alanında yeni olması ve her yaptığı işin kaydı tutulmasını istemeyen kişilerin çoğunlukta olması bu sistemin inşaat sektörüne entegre edilmesini oldukça zorlaştıracaktır.
Bu durumda bu sistemin inşaat sektörüne entegre edilmesi baya bir zaman alacak gibi görünüyor ama bu sisteme muhtaç olduğumuzu, bizi ne noktaya taşıyacağının farkına varmaları zannettiğimizden daha da kısa sürebilir.