İş alanlarının hemen hemen hepsinde büyük küçük bir çok risk vardır. Bu iş alanlarında ise belki de en büyük risk inşaat mühendisliğine aittir. Bildiğiniz gibi inşaat mühendisliğinin birçok alanı, her alanın da ayrı ayrı önemi vardır. Peki bu işin en büyük önemi ve riski nedir?
İnsan Faktörü
Bütün mesleklerin olmazsa olmazı biz insanlar. İnşaat mühendisliğinin en genel görünüşteki işi yapı tasarlaması veya bir yapıyı inşa etmesi değil midir? Fakat inşaat mühendisi yapıyı tasarlarken estetik olmasından daha çok emniyetli olmasına bakarak tasarlar. Bu yapıları ise insanların ihtiyaçlarını gidermek için insanlara yaşam alanı oluşturmak için tasarlar. Peki bundaki risk nedir? Gelin biraz düşünelim. İnsan hayatıyla en çok uğraşan, sağlıklı yaşaması için çabalayan, en ufak hatasında insanın ölümüne yol açabilen meslek hangisidir? Eminim ki birçoğunuzun aklına doktorluk geliyor. Elbette doktorluk da bunları kapsayan bir meslek ancak inşaat mühendislerine bu alanda doktorlardan çok daha fazla görev düşüyor. Çünkü doktor önemli bir ameliyatta yapacağı ufak bir hata yüzünden bir kişinin ölümüne yol açabilir fakat bir inşaat mühendisi yapacağı en ufak bir hesap, ölçüm vb. gibi bir hatada tasarladığı veya inşa ettiği yapı yıkılması sonucu saniyeler içinde onlarca, yüzlerce, binlerce hatta on binlerce kişinin ölümüne sebep olabilir.
İşte tamda vermiş olduğum örnekte de anlatmaya çalıştığım gibi bir mühendisin yapacağı hata hem vicdanen hem de hayatını karartacak kadar büyük bir sonuç ortaya çıkarabilir. Yani inşaat mühendisliğinin önemi ve riski bir kişinin değil bir çok kişinin ölümüne sebep olacak kadar büyüktür. (En riskli mesleklerden biri olarak düşündüğüm için doktorlukla bir kıyaslama yaptım.)
BİLELİM UNUTMAYALIM!
27 ARALIK 1939 BÜYÜK ERZİNCAN DEPREMİ
- YAKLAŞIK 33.000 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
- YAKLAŞIK 100.000 KİŞİ YARALANDI
- YAKLAŞIK 116.000 BİNA YIKILDI
17 AĞUSTOS 1999 GÖLCÜK DEPREMİ
- YAKLAŞIK 18.000 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
- YAKLAŞIK 25.000 KİŞİ YARALANDI
- YAKLAŞIK 115.000 BİNA YIKILDI
23 EKİM 2011 VAN DEPREMİ
- YAKLAŞIK 650 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
- YAKLAŞIK 1.400 KİŞİ YARALANDI
- YAKLAŞIK 50.000 BİNA YIKILDI
VE BUNLAR GİBİ BİRÇOK ÖRNEK…