Türkiye’de inşaat sektöründeki en büyük sorun ne diye sorarsanız hiç şüphesiz birçok kişinin cevabı şu olur: ‘Yeterliliği ve donanımı olmayan firmaların sektöre dahil olması’. Hem mali hem de iş tecrübesi olarak yeterli seviyede olmayan firmalar ‘yüksek kâr’ beklentisiyle inşaat sektörüne atılınca, arz-talep dengesinde sorunlar yaşanıyor, depreme dayanıksız birçok yapı ortaya çıkıyor ve yarım kalan projeler konutzedeler yaratıyor. Uzun yıllardır tartışılan bu sorunun çözümü ise şimdi gündemde.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha önce yapmış olduğu açıklaması ile “Artık önüne gelen inşaat yapamayacak, müteahhit olamayacak. ” ifadeleri kullanarak kanun değişikliği yapılacağı sinyallerini vermişti. Meclise gönderilen kanun teklifi inşaat sektöründe köklü bir değişimin sinyalini veriyor. Bundan sonra özel sektör tarafından yapılacak tüm işlerde yeterlilik aranacak. Yeterliliği olmayan müteahhit altından kalkamayacağı işlere giremeyecek. Kentsel dönüşüm projelerinde de tamamlama sigortası yapılması zorunlu hale gelecek.
Müteahhitler 9 Sınıfa Ayrılacaklar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının meclise gönderdiği kanun teklifinde şunlar bulunuyor. 3194 sayılı imar kanununda değişiklik yapılması, özel sektörde yapım işleri üstlenecek müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olması koşulu da yer alıyor. Kanun teklifinde “Yetki sahibi müteahhitler, yeterlilikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılacak, üstlenebilecekleri işler de yeterliliklerle uyumlu olarak tanımlanacak” deniliyor. Söz gelimi daha önce en çok 100 konut yapmış biri, 1000 konutluk bir işe giremeyecek. Ya da o işin yatırım değerinin yüzde 5’ine bile sahip olmayan firma ruhsat alamayacak.
Sigorta Ve Teminat Şartı
Kanun teklifinde üzerine dikkat çekilen konulardan birisi ise kentsel dönüşüm yasasında da günümüz ihtiyaçlarına göre revize ihtiyacı doğmasıdır. İstanbul’da Fikirtepe bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda kentsel dönüşüm alanında sorunlar yaşanıyor. Firmaların bir kısmı mali sorun yaşayıp çalışmalarını durdurunca hem evi yıkılıp yeni evini bekleyen hem de yapılacak projeden yeni ev alan vatandaş mağdur oldu. Fikirtepe’de vatandaş evini alamayınca çadırda yaşamaya başladı. Şimdi bu sorunun çözümü içinde planlanan şu; Riskli alanlarda ya da rezerv yapı alanlarında yapılacak çalışmalarda yapımı üstlenecek müteahhitlerin sahip olması gereken asgari iş tecrübesi, teknik donanım ve mali yeterliliği bakanlık tarafından belirlenecek şartlara bağlanacak. Kentsel dönüşüm kapsamında iş yapacak firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırması ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması istenecek.
Kaynak: habertürk.com