Ahşap gökdelenler ile mimari alana hızlı bir geri dönüş yapan ahşap, aslında 19. yüz yıl sonlarına kadar inşa malzemesi olarak kullanılmaktaydı. Fakat büyük yerleşim yerlerinde çıkan yangınlar, ahşaplar sebebi ile çok ciddi hasarlara yol açıyordu. Bu sebepten kaynaklı gelişmiş ülkeler bina inşasında farklı malzemeler kullanabilmek için bir arayış içerisine girdiler.
Günümüzde, büyük şehirlerde bulutlara kadar yükselen gökdelenlerin inşa edilmesini sağlayan yapı malzemesi olarak kullanılabileceğine karar verilen beton ve çelik keşfedildi.
19. yy. dan günümüze kadar ahşap, bildiğimiz ahşap olmaktan çıktı ve dönüşü muhteşem oldu. Cross-Laminated-Timber (CLT) yani çapraz lamine ahşap olarak isimlendirilen bu kontrplak, sağlamlığı ile çeliğe meydan okumaya hazır.
CLT, farklı tür ağaçlardan alınan kerestelerin birleştirilmesi suretiyle oluşuyor ve kompozit bir yapı malzemesine dönüştürülüyor. Yeni bir tarzın ortaya çıkmasında gelişmiş CNC kesme tekniklerinden yararlanılıyor.
Pekala, biz artık sorumuza gelelim.
Ahşap kendini bu kadar yenilemişken, ahşap malzemeler kullanarak gökdelen inşa edebilmemiz mümkün mü?
Şuanda dünyanın, ahşaptan inşa edilmiş olan en yüksek binası, Brock Commons. ABD” nin Vancouver şehrinde yer alan bu ahşap bina 18 katlı bir öğrenci yurdu. İlk baktığınızda çelik veya beton bir yapıya benzetmeniz mümkün ama bina tamamen birbirine geçmeli ahşap parçalardan yapılmıştır. Binada sadece zemin ve asansör bloklarının yapımı için beton kullanılmıştır.
Brock Commons” tan sonra ikinci sırada yerini alan, en yüksek ahşap bina -yapımı tamamlandıktan sonra- Chicago” da ki River Beech Tower olacak. 228 metre yüksekliğe sahip olan bu yapı, iki ayrı binadan oluşacak ve sağlamlığının arttırılması amacıyla iki bina kompleks bir tasarım ile ortadan birbirine bağlanacak. Ve bu aşamaların hepsi ahşap ile gerçekleştirilecek.
Bir diğer ahşap bina örneği ise Hollanda”da ki Team V Architectur firmasının tasarladığı, 73 metre yüksekliğe sahip olan HAUT.
Firma aslında önemli bir konuya da dikkat çekiyor ve ahşabı seçmelerinin sebeplerinden birininde, ahşabın çevreye duyarlı ve hava kirliliğine düşman olması diyor. Çapraz lamine yapısı ile HAUT içinde 3 milyon kiloya kadar karbondioksit tutabilecek.
Ahşap yüzyıllık süreden sonra bir inşa malzemesi olarak kaybettiği yere geri dönmeye hazırlanıyor.
Kübra GÜRBÜZ
Kaynak : https://www.xtrlarge.com/2017/05/31/ahsap-gokdelen-mumkun-mu/