BIM Building Information Model yani Türkçesi ile Yapı Bilgi Modeli inşaat sektörü için teknolojinin daha fazla kullanılarak daha kaliteli,daha planlı ve öngörülemeyen zararları en aza indirmek için ortaya çıkan bir süreç. BIM dediğimiz bir program değil bir çok programın birlikte bir süreç içinde kullanılması. BIM ile 6 Boyutlu proje yapıyoruz.
Mevcut 3 Boyutlu projeye zaman,planlama ile ilgili süreçleri ekleyerek 4 Boyutlu projemiz elde ediliyor. Bu 4 Boyutlu projemize maliyet ile ilgili bilgileri ekleyerek 5 Boyutlu projemizi oluşturuyoruz. Ve 5 Boyutlu projemizin işletme yönetimini de ekleyerek 6 Boyutlu projemizi elde ediyoruz. Projemizi Revit ile 3 Boyutlu çizebiliriz. Revit bize hem mimari,hem yapısal hemde mekanik-elektrik-tesisat modelleri hazırlayabilmemizi sağlıyor. Navisworks ile bu Revit modellerini birleştirip çakışma testi uygulayabilirsiniz. Bu size söyle bir fayda sağlıyor proje inşaatına başlamadan önce olası çakışmaları görüp proje başlamadan proje üstünde değişiklikler sağlamanıza olanak sağlıyor. Aşağıdaki fotoğrafta görüyorsunuz. Kirişlerin içinden geçen boruları. O kirişin bu şekilde (hemde mesnet bölgesinde delinmesi) düşünülüp tasarlanmadığı açıktır. O kirişin olası bir deprem durumunda göçebileceğini hepimiz ne yazık ki biliyoruz. Gelişen yeni teknolojiyi inşaatlarımıza biraz daha entegre edersek en azından böyle büyük hatalar yapılmayacaktır projelerimizde.
Nawisworks
Navisworks ile projeye zaman sürecini de ekleyebiliriz. Yada M.S. Projecti de kullanarak zaman ve maliyet i de ekleyebiliriz. Biz ülke olarak genelde teknolojiyi yenilikleri geriden takip ederiz. Çoğu zaman dünya da kullanılıp özümsendikten sonra bizde kullanılmaya başlanır. BIM ile ilgili bu konuda örnek vermek gerekirse İngiltere’de yapılan tüm kamu projeleri için BIM modellerinin kullanılmasının zorunluluğu var. Bizim ülkemizde de yavaş yavaş kullanım alanı bulmaya başladı. Şu ana kadar büyük projelerde kullanıldı (3.Havalimanı gibi) ve İBB nin metro çalışmalarında kullanılıyor. Aşağıdaki videoda Kabataş-Mahmutbey metro hattınının bir videosu bulunmakta.
Umarım yakın zamanda çok daha fazla kullanım alanı bulur ve daha kaliteli,daha ekonomik daha planlı yapılar yapmaya başlarız. BIM serisi ile ilgili ilk yazım devamı da gelecektir. Gelecek yazılarda her programın daha ayrıntılı anlatımları bulunacaktır. İyi okumalar.
Sanal Şantiye de BIM ile ilgili yazılmış diğer yazılar