Temel, kolon, kiriş ve döşeme derken sıra duvar örmeye geldi. Peki tuğla mı yoksa bims mi kullansam? Hazırsanız başlayalım.
Tuğla Nedir?
Yapısında büyük oranda kil barındıran ve çeşitli özelliklere sahip toprağın belirli boyutlardaki kalıplara dökülüp yüksek sıcaklıktaki fırınlarda pişirilmesi sonucu elde edilen yapı malzemesidir.
Kaplama tuğlaları, taban tuğlaları, pres tuğlaları, baca tuğlaları, asmolen tuğlalar, izolasyon tuğlaları, yığma tuğlaları, yatay delikli tuğlalar, düşey delikli tuğlalar gibi değişik fonksiyonlara sahip tuğla çeşitleri mevcuttur.
Bims Nedir?
Yüksek ısı ve ses yalıtımı, yangına karşı yüksek koruma, deprem kuvvetlerine karşı dayanımlı, çevreye herhangi bir zararı olmayan hafif yapı malzemesidir.
Tuğla mı Yoksa Bims mi? Hangisini Kullanmalıyız?
- Duvar tuğlanın ısı iletkenlik Katsayısı λ (W/m.K): 0.3 tür. Bims ısı iletkenlik katsayısı λ (W/m.K): 0.18 dir. Isı yalıtımı açısından düşürsek bims kullanmak daha avantajlı. Sayılardan anlaşılmak üzere ısı yalıtımında bims kullanmak yaklaşık olarak 2 kat daha yararlı olacaktır.
- Tuğla duvarın ses iletimi düşüktür. Bims ses iletimi yüksektir. Müzik odası, stüdyo odası, toplantı odası, ofisler gibi ses iletimi istemediğimiz mekanlarda tuğla duvar tercih edebiliriz.
- Bims basınç dayanımı(N/mm^2) :1,80 civarındadır. Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir.
- Bir metrekare tuğla duvar maliyeti bir metrekare duvar bims fiyatından daha ucuzdur. Bu oran zaman içinde değişikler gösterebilir.
- Bimslerin genellikle birim hacim ağırlığı: 390-600 (kg/m^3) arasındadır. Genel olarak tuğlaların birim hacim ağırlığı :600-700 (kg/m^3) arasındadır. Görüldüğü üzere bimsler tuğlalara oranla daha hafif malzemelerdir. Bunlar da statik açıdan yapıda önem arz etmektedir.
Sanal Şantiyede bulunan diğer karşılaştırmalar:
Soru Cevapta “Bims mi gazbeton mu?”