Arkadaşlar ilk yazımda su izolasyonu üzerine ifadelerde bulunmayı tercih ettim. Önümüz kış ve umarım bol yağışlı günler bizi bekliyordur. Canlılar için su ne kadar faydalı ise, yapılarımız içinde eğer koruma altına alamazsak bir o kadar zararlıdır. Sonradan alınan önlemlerde aşırı pahalılığa ve ekstra zahmetlere sebep olmaktadır.
İzolasyon işleri başlı başına bir ders konusudur aslında. Neyi izole etmeye çalıştığınıza, hangi tip yapıya sahip olduğunuza ve bu yapının hangi kısmında çalıştığınıza, sonrasında mahallerin ne amaçlı kullanılacağına göre seçilen metodlar, malzemeler ve uygulama detayları çok farklılıklar oluşturur. Öncelikle bu analizlerin çok iyi yapılması gerekir. Doğru sorun ve doğru çözüm bulunduktan sonrada en doğru uygulamayı yapabilecek kalifiye işçi bulmak denklemi tamamlayan unsurlardır.
Başta da belirttiğim gibi konu üzerine kitaplar yazılacak kadar derin meseledir ve burada tek bir yazıda her konuya değinmem çok zor olur. O yüzden bu yazımda sizlere, teras, çatı, balkon vb. yerlerde su izolasyonundan bahsedeceğim. Seçtiğim malzeme ise poliüretan olacak. Kullanacağımız malzemeler ise;
- Tek komponentli poliüretan
- Fırın tineri
- Astar
- Derz dolgu mastiği
- Dilatasyon dolgu mastiği olacaktır.
İlk önce tek komponentli poliüretan uygulamasını ele alalım ve sırasıyla hayali bir uygulama gerçekleştirelim.
Betonarme bir yüzeyimiz var (teras, balkon vb.). Uygulama öncesi mutlaka yüzey temizliği yapılmalı. Burada temizlik öncesi beton yüzeyde aşırı dişler varsa silimi yapılmalı. Bu işlem toza sebep olacağı için hava ile tozdan arındırılması gerekmektedir. Şayet hava yetersiz kaldı ve beton şerbeti, yağ vs. gibi istenmeyen durumlar söz konusu ise su jeti ile yıkama yapılmalı. Ancak bu işlem sonucu yüzeyde nemlilik artacağından ve çatlaklarda su birikintileri kalacağından yüzey nem oranı %6’nın altına düşene kadar beklemek gerekecektir. Tüm bu çabalarımızın temel sebebi yalıtım malzememizle yüzey arasında aderansı olumsuz etkileyecek bir unsur olmaması ve malzememizin kimyasının bozulmaması içindir.
Bu işlemler bitti, yüzey çalışmaya uygun.
Şimdi yapmamız gerekenler sırasıyla;
- Yüzeye su bazlı epoksi astar (Aquadur) rulo le sürülecektir. Doğru miktar yaklaşık 0,150gr/m2 olarak belirlenebilir.
- Sonrasında 1.kat malzememizi (Hyperdesmo) uygulaması yapılmalı. Ben makine ile püskürtmenin daha sağlıklı olduğunu gördüm ancak imkanınız yok ise rulo veya çekpas ile de yapılabilir. Malzemenin hazırlanması esnasında %5 ile %8 kadar fırın tineri ile seyreltmemiz gerekecektir.
- Ertesi gün aynı yöntem ile 2.kat uygulanacaktır. Toplamda iki katın sarfiyatı yaklaşık 1,5kg/m2 olarak takip edebilirsiniz.
Normal şartlarda uygulamamız burada sona erer. Ancak rutin uygulama içinde bahsetmediğim dikkat edilmesi gereken şeylerde var.
Su izolasyonu uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Eğer ki yüzeyde soğuk derz hattı yada kuş gözü dediğimiz betonsal kusurlar çok ise ve de silim ile kurtarılamadıysa veya 90 derecelik köşe noktalarımız mevcut ise, mastik ile rehabilite edilmeli. Veya tam tersi aşırı sivri noktalarımız var ise koruyucu geotekstil keçe ile birlikte mastik uygulanarak yüzeyin ana malzememize zarar vermesi önlenmelidir. Sonrasında yukarıda saydığım basamakları uygulamaya başlayabilirsiniz.
Test Süreci
Tüm bunlar bitti şimdi test süreci başlar. Normal şartlarda uygulama bitiminden sonra mümkün olduğunca toz ve kirden yüzeyi koruyarak 3 gün beklemek gerekmektedir. Ancak hava sıcaklığı ile ters orantılı olarak süre değişebilir. Daha sonrasında mahalimize su basılıp takriben 1 gün tüm yüzey su içinde kalacak şekilde beklenir. Sonrasında kaçak kontrolü yapılır eğer var ise kaçak büyüklüğüne göre mastik ile veya yüzeyin kazınıp tekrar uygulanması ile tamiratı yapılır. Tamirat gerektiyse sonrasında gene test etmekte fayda vardır.
Test sürecide bittikten sonra proje detayımız da belirtilen kaplama şekline göre işimize devam edebiliriz.
Bir daha ki yazımda çift komponentli poliüretan uygulamamdan ve ardından koruyucu şap betonu ile poliüretan üstüne nasıl işleme devam edilip sonlandırılır bunlardan bahsedeceğim.
Yazımı sonuna kadar ilgi ile okuduğunuz için teşekkür eder, sonraki yazılarımda görsellerle de destekleyerek paylaşımlarım da bulunacağımı belirtirim. İyi çalışmalar…