Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk olarak 4 yıl önce gelen arsa rantı hakkında imar kanununda kritik değişikliğe gidiyor. İmar düzenlemeleri ile yüksek oranda değer kazanan arsaların değer farkı, bu düzenleme ile devletin kasasına girecek.
2015 yerel seçimleri öncesi rafa kaldırılan ‘şehirlerde rant vergisi’ 4 yıl aradan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3194 sayılı imar Kanunu’nda yapmayı planladığı değişiklikle hayata geçirilecek. Hazırlanan yasa taslağına göre imar planındaki kat sayısının yükseltilmesi veya konut olarak gözüken arsanın AVM ‘ ye çevrilmesi bu kapsamda yer alacak. İmar planı değişikliklerinden doğan arsa değerindeki artışın tamamı devlete ödenecek.
KANUN TASLAĞINDA NELER YER ALIYOR?
İmar kanununa eklenmesi beklenen madde şu şekilde:
”Yoğunluk artışı, bina yüksekliği, kat adedi, kullanım amacı değişikliğine yönelik imar planı değişikliği sonucu değerinde artış olan taşınmaz maliklerinden, taşınmazın artan arsa değerinin tamamı ‘değer artış payı’ olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde, imar planı değişikliği sonucunda taşınmazın imar durumunda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınır ve 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kanun’un 11’inci maddesinde belirtilen bedel tespiti esasları gözetilir.”
DEĞER TESPİTİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Değer artışının tespiti için idarenin oluşturacağı bir komisyon kurulacak. Komisyonun tespiti, en az iki lisanslı gayrimenkul değerleme şirketinin bulduğu değerlerin aritmetik ortalamasından daha az olamayacak. Bu şekilde arsa maliklerinin mağduriyete uğraması engellenmiş olacak.
ELDE EDİLEN GELİR NEREYE AKTARILACAK?
Değer artış payının yüzde 30’u imar planı değişikliğini onaylayan ilgili idarede açılacak kamulaştırma hesabına, yüzde 30’u bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabına, Yüzde 40’ı Hazine ve Maliye bakanlığına aktarılacak.
Arsa malikleri değer artış payını ödeyinceye kadar, parselle ilgili satış, ipotek, trampa, kiralama ve benzeri işlemler yapılamayacak.
KAYNAK: hürriyet