İçindekiler
Grobeton Nedir?
Dayanıklılığın önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılan betondur. Grobeton, kaba, düşük dozlu demirsiz betondur. Grobeton daha önce bahsettiğimiz beton çeşitlerinden biridir aslında.
Mukavemetin önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılır. Grobetonun yapımındaki amaç zemin ile temelin irtibatını keserek zeminden gelebilecek su veya zararlı kimyasalların temel betonarmesine zarar vermesini önlemek ve temel altının donatı döşenmesi için gerekli düzlüğe getirmektir. Bununla birlikte, beton yollarda alt temel tabakasında kullanılabilir.
Kaba beton, düşük dozlu demirsiz betondur. Almancada grob (kaba) ve betonun kaynaşmasından dilimize girmiştir. Dayanıklılığın önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılır.
Hacminin %2 ‘sinden daha çok çelik donatı içeren betonlar betonarme, daha az içeren betonlar ise grobeton kabul edilir.
Grobeton Nerelerde kullanılır?
Grobetonun yapımındaki amaç zemin ile temelin irtibatını keserek zeminden gelebilecek su (suyun miktarına bağlıdır) veya zararlı kimyasalların temel betonarmesine zarar vermesini önlemek ve temel altını, donatı döşenebilmesi için gerekli düzgün yüzeye getirmektir.
Grobetonu yapmamızdaki amaç temel toprağı ile temel betonarmesinin ilişiğini kesmek ve temelden gelebilecek su ve asidik özellikli sıvılardan yapımızı iyice korumak ve temel tabanını istenilen düzlüğe getirmektir. Grobetonun normal betonlardan farkı demir kullanmamamız ve çimento oranın daha az olmasını sayabilirim. Grobetonu dökerken özellikle nivo ile her aşamasını kontrol etmelidir, böylece düzgün ve vaziyet planına uygun bir saha elde etmek olmalı. Grobetonu atıldıktan sonraki günlerde sulanmasına dikkat etmelisiniz.
Grobeton Nasıl Dökülür?
İnşaatın temel altı grobetonu dökerken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda anlatılmıştır. Genelde şantiyelerde inşaat aşamasında en çok ihmal edilen iş kalemlerindendir grobeton dökmek. Başarılı bir temel için iyi bir grobeton dökmek gereklidir;
- Grobetonu dökmeden önce temel tesviyenizin proje kotunda olduğundan emin olun.
- Grobetonu dökmeden önce zeminin iyice sıkıştırılmış, ve eğer çok tozluysa sulanmış olmasına dikkat edin.
- Grobetondan önce mutlaka binanın proje aplikasyonu yapılmalı, yapılan bu aplikasyona göre grobeton kalıbı çakılarak dökülmelidir.
- Grobetonun kalıbı temel radyesinden en az 20 cm açılarak uzaktan dönülmelidir. Genelde 10 cm alınır ancak 10 cm olması halinde temel kalıp takviyesi yapılırken büyük zorluklar yaşanır.
- Grobetonu dökeceğiniz alanı 3×3 m olacak şekilde karelere bölerek kot kazıkları çakılmalıdır. Bu sayede daha düzgün bir yüzey elde edilir.
- Temelinize eğer ki bohçalama veya membran izolasyonu yapılacaksa grobetonun yüzeyinin helikopter perdahı ile perdahlanması iyi olacaktır.
Grobeton üzerine membran gibi yalıtım uygulanacaksa grobeton yüzeyinin minimum pürüzle bitirilmesi gerekir. Pürüzleri sıfıra indirmenin yollarından biri grobeton üzerine iyi perdah yapılmasıdır.
Grobeton Türleri Nelerdir?
- Basınç Dayanımı C 6/7/8 (150 dozlu) olan beton.
- Basınç Dayanımı C 8/10 (200 dozlu) olan beton.
- Basınç Dayanımı C 12/15(250 dozlu) olan beton.
- Basınç Dayanımı C 16/20 (BS 16 ) olan beton.
Kaynaklar
emlakansiklopedisi.com, yapigunlugu.blogspot.com.tr/2013/04/grobeton.html