Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) nedir?
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bir işbirliği protokolü imzalandı(04.01.2018). Bu protokol kapsamında beton denetiminin elektronik ortamda yapılması amaçlanmıştır. Elektronik Beton İzleme Sistemi projesi ile örnek beton test pres cihazı kabul işlemleri gerçekleştirildi. Cihazların serim üretimine de başlandı.
Betonda çipli sisteme geçilerek, hata oranının en aza indirgenmesi hedefleniyor. Bu sayede, numune alım, şantiyeden çıkış ve kür işlemleri mobil uygulama üzerinden takip edilerek güvenilir bir numune alım süreci oluşturulabilecek.
Aynı uygulamaya web üzerinden de erişim sağlanabiliyor. Numune alım süreci ile ilgili olarak yer, saat, rapora ilişkin bilgiler denetlenebilecek. Aynı zamanda numune alımına şahitlik eden şahsın bilgileri de web üzerinden erişilebilir olacak. Denetleme ülke çapında il, ilçe, laboratuvar veya yapı fark etmeksizin yapılabilecek. Verilerin yapı sahibi ile paylaşılması sayesinde yapı denetim firmalarının hizmetleri doğal bir denetime de tabi olmuş olacak.
RFID etiketleri ne işe yarıyor?
RFID, radyo frekansı aracılığı ile nesneleri tanımlama ve mikroçip sayesinde içine nesne hakkında kaydedilecek bilgiler eklenebilen otomatik tanıma yöntemidir.
Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) etiketleri kullanılarak beton denetiminin doğru bir şekilde yapılması planlanıyor. İnşaatlarda kullanılacak betonun standartlara uygunluğunu tespit etmeye yönelik tüm çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde olacak. Aynı zamanda çiplere erişim de bakanlık izni dışında olmayacak. Deneylerin gerçekleştirildiği cihazlara da sadece bakanlık onayı ile erişilebilecek. Çiplerin yerli üretimini ise AselsanNet sağlayacak.
Yine AselsanNet tarafından Elektornik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili denetçilere, laboratuvar firmalarına sistemin tanıtımı konulu eğitimler vererek uygulama süreci hakkında bilgilendirme sağlanacak.
EBİS’in hedefleri;
- Standartlara uygun numune alımının yapılması,
- Şantiye çıkışlarının teyit edilmesi,
- Kür işleminin takip edilmesi,
- Basınç dayanım testlerinin ve sonuçlarının raporlanması,
- Raporların anlık olarak erişebilir olması ve otomatik olarak oluşturulması.
Meraklısına
http://www.ebistr.com/pages/publicDocument adresinden EBİS uygulama süreci hakkında detaylı bilgi alabilir, kullanım kılavuzuna erişebilirsiniz. *Link güncellendi.
EBİS Android Mobil Uygulaması
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ebis_mobile&hl=en_SG