Yapı ruhsatı, bir arazi üzerinde herhangi bir yapının inşaata başlayabilmesi için mücavir alan sınırları içinde belediyelerden alınan belgedir. Mücavir alanları dışında ise valiliklerden alınır.
Yapı ruhsatı gerektiren işler
Yapılar için imar kanunun 26, 27 ve 44 üncü madde kapsamında belirtilen istisna dışında ilgili idareden yapı ruhsatı alınması mecburidir.
Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması yeniden tadilat ruhsatı alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.
Ruhsata tabi olmayan işler
Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ruhsata tabi değildir. Ayrıca yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.
Belediye ve mücavir alanlar dışında köy kütüğüne kayıtlı ve köyde sürekli ikamet edenlerin köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapacağı/yaptıracağı konutlar ve hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapılar ruhsata tabi değildir.
Yani anlaşıldığı üzere şahıs olarak ruhsat olmadan belediye sınırları içerisinde inşaat yapmanız mümkün değildir.
Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için 3194 Sayılı İmar Kanununu okuyabilirsiniz.
Ayrıca yapı ruhsatı alınmadan önce hangi süreçlerin yaşandığını öğrenmek için bu konu hakkında yazılmış yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Bu yazılar ve daha fazlası için Sanal Şantiye‘yi sürekli takip edin!