Bina inşaatında, kolon ve perdelerde kot taşıma işlemi yapılması her tarafta aynı seviyede döşeme elde edebilmek için çok büyük öneme sahiptir.
KOT TAŞIMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Kot taşıma için öncelikle referans olarak alınacak kolon veya perde belirlenir. Şerit metre yardımıyla herhangi bir değer (genellikle 1.5 m civarı alınır) zeminden itibaren okunur ve kalemle işaretlenir. Daha sonra birazdan bahsedeceğim yöntemlerden birini kullanarak çizdiğimiz çizginin kotu diğer kolon ve perdelere taşınır. Referans aldığımız kolonda yerden itibaren 1.5 m olan mesafe, diğer elemanlarda 1.47 – 1.53 gibi değerler alabilir. Bu şekilde oluşacak olan 3-5 cm gibi hata payları yok edilmiş olur.
Kot taşıma işlemi için 2 farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan ilki hortum terazi, diğeri lazerli nivo yardımıyla uygulanır. Şimdi bu yöntemleri detaylı olarak inceleyelim…
1- Hortum Terazi Yardımıyla Kot Taşıma
Hortum teraziyle kot taşıma, uzun yıllardan beri kullanılan ve birçok şantiyede halen görebileceğimiz, diğer yönteme göre daha ilkel sayılabilecek bir yöntemdir. İki ucu açık bir boruda açık hava basıncının etkisiyle su seviyelerinin eşit olması prensibine dayanır. Bu işlem uygulanırken hortumun içinde hava kalmamalı ve hortumun üstüne basılmamalıdır. Hortumun bir ucundaki su seviyesi referans aldığımız noktaya getirilir. Bu şekilde hortumun diğer ucundaki su seviyesi aynı kotta olacaktır. Hortumun diğer ucunu sırayla kolonlarımıza taşıyarak referans aldığımız kot seviyesini işaretleyebiliriz.
2- Lazerli Nivo Yardımıyla Kot Taşıma
Günümüz teknolojisinin imkanlarıyla bulunan bu yöntem daha hızlı kot taşıması yapmamızı sağlar. Nivonun terazi ayarları yapıldıktan sonra referans aldığımız seviye nivoya okutulur. Nivo bu seviyede sabitlenir ve lazer yardımıyla çok rahat bir şekilde diğer elemanlara kot taşıma işlemi yapılabilir. Ancak şantiyede edinilen tecrübelere göre güneş ışığında lazer ışığının görülmesinin zorlaşması bu yöntemin olumsuz tarafıdır. Ancak diğer yönteme göre çok daha hızlı kot taşıma işlemi yapılabilir.
REFERANS KOLONU NASIL BELİRLENİR?
Döşemeye göz kararı bakıldığında en yüksekte kalan kolon veya perde referans olarak seçilir. Bu şekilde kat yüksekliği korunmuş olur.