Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları, 2018 mevzuatlarına göre belirlenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sürdürülen kentsel dönüşüm projelerinde, kiracı ve gayrimenkul sahiplerine sunulan bazı haklar bulunur. Devlet destekleri ve kentsel dönüşüm projeleri nelerdir? Hangi haklardan kimler yararlanabilir? İşte detaylar…
1. Kentsel dönüşümde konut sahiplerine sunulan haklar
Hasarlı yapılar ve risk teşkil edilen alanlar için kentsel dönüşüm projeleri devreye giriyor. Kentsel dönüşüm Türkiye genelinde pek çok ilde yapılan ve riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılmasını sağlayan projeler bütünüdür. İdarece yapılan dönüşüm projelerinde, Bakanlık tarafından konut maliklerine sunulan bazı haklar bulunuyor. Gayrimenkul sahipleri sunulan seçeneklerden dilediklerini değerlendirerek, desteklerden faydalanabilirler. Peki mülk sahiplerine sunulan bu haklar nelerdir?
2. Kira yardımı
Kentsel dönüşüme dahil edilen riskli alanlar ve bu alandaki riskli yapıların maliklerine, kira yardımı yapılıyor. Devlet destekleri kapsamında konut malikine 18 ay boyunca kira yardımı sağlanıyor. Verilen kira destekleri şehirler ve büyükşehirlere göre farklı oranlarda sağlanıyor. Özellikle İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde 900 TL’ye kadar 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor.
3. Nakliye desteği
Dönüşüm destekleri kapsamında sunulan kira yardımına ek olarak, konut malikinin taşınabilmesi için nakliye masrafları da karşılanıyor. Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları, kira ve nakliye destekleri başvurusu T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na doğrudan yapılıyor.
4. Konut kredisi desteği
T.C Ziraat Bankası başta olmak üzere devlet bankaları ve anlaşma yapılan özel bankalar ile konut maliklerine ya da kiracılarına konut kredisi olanakları sunuluyor. Kentsel dönüşümde riskli yapılar grubunda olan gayrimenkul sahipleri, gerekli evrakların tamamlanması ve başvuru onayı ile birlikte 100 bin TL’ye kadar konut kredisi olanaklarından yaralanabilmektedir. Şayet kentsel dönüşüme dahil edilen yapıda kiracı var ise ve bahsedilen konutta bir yıldan daha uzun sürede ikamet ediyor ise aynı haktan yararlanabilir. Konut kredisi olanaklarından faydalanarak, yeni konutun satın alımı için destek sağlayabilir.
5. Alan inşası hakkı
Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları arasında, özel arazilerine kendi inşaatlarını yapma hakkı sunulur. İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski, dayanıksız yapısını yıkarak, yenisini yapabilir. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkında faydalanabilirler.
6. Harç ve vergi indirimleri
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, yeni konut alımları için vergi muafiyeti söz konusudur. Belediyelerce alınan tüm harçlar, İmar Kanunu gibi işlemlerde yatırılan tüm ek ücretler, muafiyet dahilindedir. Ayrıca noter ücretleri de kentsel dönüşüme tabi olan konutların malikleri için yeni tapu kayıtlarında uygulanmamaktadır.
https://www.sanalsantiye.com/riskli-binalarin-tespit-esaslari/
7. Gerekli evrakların tamamlanması
Tüm kentsel dönüşüm desteklerinden ve projelerinden yararlanmak için lisanlı kuruluşlar veya doğrudan Bakanlığa başvuru yapılabilir. Kentsel dönüşüm desteklerinden yararlanmak için bahsedilen yapıların ”riskli yapı” raporunun bulunması gereklidir. Gerekli evrakların tamamlanması ve Bakanlık onayı ile dönüşüm desteklerinden yararlanma sağlanabilir.
Kaynak: https://www.hurriyetemlak.com/emlak-yasam/kentsel-donusumde-mulk-sahibinin-haklari/7/