Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesinde açıklanan verilere göre 2011’den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi sayısı 674 bine ulaştı.
Bilindiği üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında binaların ısıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma, aydınlatma, yenilenebilir enerji kullanımı gibi enerji tüketimleri ile karbondioksit salınımları ve yalıtım gibi binanın kabuk bilgilerini içeren Enerji Kimlik Belgesi’ni 2011 yılından itibaren zorunlu hale getirmişti.
Resmi sitede yapılan açıklamaya göre; Bakanlık tarafından 1 Ocak 2011’den sonra yapı ruhsatı alan yeni binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi sayısı 2017 yılı itibariyle toplam 180 bin 428’e ulaştı. Belgenin zorunlu olduğu 2011’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi alan toplam bina sayısı ise 674 bin oldu.
Denetim yapan firma ve uzman sayısı da belge alımına bağlı olarak artış gösterdi. Bakanlık tarafından güncellenen ve 1 Kasım 2017’de uygulamaya alınan “BEP-TR II” yazılımı üzerinden hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi’ni vermeye yetkilendirilen firma sayısı 3 bin 268, uzman sayısı ise 3 bin 944’e çıktı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, insanların daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşayacağı şehirler için önemli konulardan bir tanesi binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılmasıdır.” dedi.
Ayrıca bir hatırlatmada da bulunan Özhaseki, “Mevcut binalar için 2 Mayıs 2016’dan itibaren zorunlu hale getirilen binalara ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını da 1 Ocak 2020’ye erteledik” dedi.
Kaynak: csb.gov.tr