Son zamanlarda üzerinde en çok konuşulan projelerden biri hiç şüphesiz İstanbul 3. Havalimanı projesi. Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan ve İstanbul Arnavutköy’de yapımına devam edilen İstanbul Yeni Havalimanı projesi hakkında konunun uzmanları ara ara gerekli açıklamalarda bulunuyorlar. Proje hakkında en çok merak edilen konulardan biri ise “3. Havalimanı ne zaman bitecek?” sorusu. Ben de sizler için bu yazımda 3. Havalimanı’nın genel özelliklerinden bahsetmeye çalışacağım.
Temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılan 3. Havalimanı’nın bugün itibariyle yaklaşık %75’i tamamlanmış durumda. 4 Etap olarak yapımına başlanan projenin ilk etabının açılış tarihi ise 29 Ekim 2018 olarak düşünülmekte.
İstanbul 3. Havalimanı Proje Detayları
3.Havalimanı projesinde terminal tasarımı olarak İstanbul’un kültürel ve mimari birikimlerinden esinlenerek yolcu konforu çok üst seviyelere çıkartılacak. Bunların yanında son teknolojiyle donatılacak olan yeni havalimanı esnek ve ferah bir yapıya sahip olacak. İlk etap tamamladığında 90 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak olan yeni havalimanı, bütün etaplar tamamlandığında ise 150 milyon yolcuyu taşıyabilecek kapasitede olacak.
3. Havalimanı’nda Bulunacak Olan Alanlar
Terminal Binası:
Yolcuların geliş ve gidiş için kullanacağı bu bina Avrupa üzerindeki en büyük ve en son teknolojiyle donatılmış bir yapıya sahip olacak. Toplam 5 adet Pier binaları ile yolcuların rahatça iniş ve biniş yapabileceği terminal binası, yolculara ve uçaklara büyük rahatlık sağlayacak. Pier binaları yolcuların iniş ve biniş yapabilmeleri için kullanılan bölüm anlamına geliyor. Pier binalarıyla birleşecek olan körükler ile dünyanın en büyük uçakları bile yolcu indirip bindirebilecek. Yapılacak olan terminal binası 1.3 milyon m² ile dünya üzerindeki tek çatı altında yapılan en büyük proje olacak.
Pistler:
Yapımı devam eden İstanbul 3. Havalimanı’nın ilk etabında toplam 3 adet bağımsız pist yapılacak. Diğer etapların tamamlanmasıyla İstanbul Yeni Havalimanı’nda pist sayısı 6 adet olacak.
Duty Free ve Yeme-İçme Alanları:
Toplam kiralık alanları 100.000 m2’den fazla olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, 400’den fazla yerli ve yabancı markaları aynı çatı altında buluşturacak. 53.00 m2 ile dünyanın en büyük Duty Free alanıda yeni havalimanında hizmet verecek.
Plaza Bölgesi:
Plaza binası yolcu ulaşım birimi ve terminal binası arasındaki bölgede konumlandırılacak. Bu alan yolcu karşılama ve havalimanı ziyaretçileri için genel bir dolaşım bölgesi olacak. Plaza alanında yeme-içme, alışveriş ve her türlü ulaşım aracına erişim sağlanabilecek.
Otopark ve İstasyon:
24 bin araç kapasitesi ve akıllı sistemler ile donatılmış otopark alanı Avrupa’nın en büyük otoparkı olma özelliğini taşıyacak. İstasyon bölgesi ise terminal binası ile entegre bir yapıya sahip olacak.
Hava Trafik Kontrol Kulesi:
Lale figürlü tasarımı ile 2016 Mimarlık ödülüne layık görülen kule 90 metre yüksekliğinde olacak. 6085 metre karelik alanında 90 metre yükseklikte inşa edilecek kulede organik- eğrisel formların yapılabilmesi için cam elyaf takviyeli beton malzeme kullanılacak. Kule iki kontrol katından oluşacak. En üst katta hava trafik kontrolörleri, bir alt katta ise yer trafik kontrolörleri görev yapacaktır. 16 kişilik personel için çalışma imkanı sağlanacak. Kontrol katlarında yansıma ve akustik konforun dikkate alındığı ve 360 derece görüş olanağı sağlayan cam cephe sistemi yapılacak.
Metro Ulaşımı:
Yapılacak olan yeni havalimanı için 1 adet metro hattı ve İstanbul Anadolu Yakası’ndan başlayıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek bu alana gelecek Yüksek Hızlı Tren Hattı inşa edilecek.
Havalimanı Şehri:
Terminal binası önünden başlayıp güney sınırlarına kadar uzayacak olan geniş alanda yeni bir şehir kurulacak ve içerisinde ofis alanları, oteller, camii, konferans ve fuar merkezi , hastahane gibi alanlar hizmet verecek.
Kaynak: projedetaylari.com