“15 günde otel inşası” videolarından tanıdığımız inşaat firması Broad Group 90 günde dünyanın en yüksek binasını Çin’in iç kesiminde bulunan Hunan eyaletinin merkezi Changsha kentinde inşa etmeye hazırlanıyor. Binanın tamamlanmasının ardından el değiştiren bu unvanın yanında “fabrikasyon” terimiyle tanışan inşaat endüstrisi de tamamen değişecek.
“Dünyanın en yüksek binası” unvanının daha önce görülmemiş bir hızla sürekli el değiştiği yirmi birinci yüzyıla inşaat firmalarının hızlı bir giriş yaptığını söylemek yanlış olmaz. 1998’den 2004 yılına kadar bu unvanı koruyan Petronas kuleleri, 2004 yılında tamamlanan Taipei 101, 2009’da Burj Khalifa… Ancak iş hıza geldiğinde tamamlanınca dünyanın en yüksek binası olacak olan Sky City One, Burj Khalifa’yı kısa bir süre içerisinde unvanından etmenin yanında başka bir özellikle daha ön plana çıkıyor. Temel atılmasının ardından 90 gün gibi akıl almaz bir süre içinde tamamlanacağı açıklanan Sky City One, inşaat mühendisliğinin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. Yakın zamanda internette oldukça popüler olan 15 günde tamamlanan otel videosunu hemen hemen herkes biliyordur. Bir fabrikada inşaatla paralel üretilen hazır çelik konstrüksiyon katlarının eklenmesi ile 30 katlı oteli 15 günde inşa eden şirket bu sefer planları büyüterek 838 metre ile dünyanın en büyük gökdelenini 90 günde tamamlamayı planlıyor. Zaten kullandığı fabrikasyon yöntemleri sayesinde akıl almaz sürelerde yaptığı inşaatların hızlandırılmış videolarıyla bildiğimiz Broad Group’tan başka da kimse böyle iddialı bir projeye girişemezdi. 220 katlı olacak 838 metrelik gökdelen, 1 milyon metre karelik kullanılabilir alan sunarken 100 bin kişiyi barındırabilecek. Sky City One’ın inşaatına başlamadan önce kurulan yine 30 katlı prototip bina, 9 şiddetindeki depreme bile rahatlıkla dayanabildi.
OTOMOBİLLERDEN ARINDIRILMIŞ ŞEHİR
100 bin nüfusa ev sahipliği yaparak başlı başına bir şehir olan Sky City One, kalabalık toplulukların aynı çatı altında yaşamasının getireceği faydalara da dikkat çekiyor. Bu noktada Simcity 2000 oynayanların hatırlayacağı “arcology” isimli devasa yapıları akıllara getiren Sky City One, öncelikle enerjinin daha verimli kullanımını ön plana çıkarıyor. Orta büyüklükte bir şehri rahatlıkla doldurabilecek 100 bin kişilik nüfusun enerji yönetiminin tek bir merkezde olması enerjinin daha verimli kullanılması anlamına geliyor. Ayrıca gökdelenin tanıtım çalışmasında geçen “Otomobillerden arındırılmış şehir” mottosu ile de yaşam alanlarıyla iş yerlerini aynı çatı altında toplayabilecek büyüklükte bir yapının ulaşım yollarının doğurduğu yakıt ve trafik gibi sorunların da üstesinden gelinmesinde yardımcı olacağı belirtiliyor. Broad Group’un kullandığı fabrikasyon inşaat mühendisliği, inşaat süresinin kısalmasının yanında maaliyetin de inanılmaz derecede azalmasını sağlıyor. Burj Khalifa’dan yaklaşık 1 milyar dolar daha ucuza inşa edilecek olan Sky City One’ın toplam maaliyeti 628 milyon dolar olarak hesaplandı. Kabaca inşaat ile paralel bir şekilde üretilen fabrikasyon kat bloklarının inşaat alanında lego gibi birbirine eklenmesi şeklinde özetleyebileceğimiz bu yöntem sayesinde şehirler 1 kilometre yüksekliğe yaklaşan gökdelenlerle dolabilir. Bu da “Beşinci element” filmindeki gibi bilim kurgu senaryolarının ön gördüğü şehir modellerinin artık daha yakın bir gelecekte karşımıza çıkabileceği anlamına geliyor. Sky City One’ın inşaatı 2014 yılında tamamlanacak.
TEKNİK HEDEFLER
• Minimum parsel işgali
• Maksimum aktivite alanı
• En hafif inşaat malzemesi
• En üst düzeyde deprem dayanıklılığı
• En düşük seviyede enerji tüketimi
• En gelişmiş iklim kontrolü
• Minimum moloz
• En kısa inşaat süresi
Fabrika üretimi 4 ay
İnşaat sahasında işlerin daha hızlı bitebilmesi için hazır kat bloklarının üretimine temel kazılmadan 4 ay önce başlanacak. İnşaatın sonuna kadar devam edecek olan bu süreç Broad Group’un yarattığı mucizenin püf noktası.
Temelin kazılması 1 ay
İnşaatta kullanılacak hazır blokların büyük bir bölümü tamamlandıktan sonra inşaatın en çok vakit alan kısmı olan 838 metrelik binanın devasa temelinin kazılmasına başlanacak.
Parçaların yerleştirilmesi 2 ay
Temel kazıldıktan sonra hazırda bekleyen parçaların kullanımıyla başlayacak olan monte aşaması akıl almaz bir hızla 5 aylık üretimde elde edilen hazır blok stoklarını tüketecek. Ardından inşaat sürecinin bir bölümünde fabrika ile inşaat sahası paralel çalışacak.
Kullanılabilir alan
• 1.610.000 metrekare
Temel alanı
• 32.400 metrekare (180×180)
Kat sayısı
• 200
Yükseklik
• 838 metre
Depreme dayanıklılık
• 9 şiddeti
İnşaat malzemesi
• 400 kilogram (metrekare başı)
Enerji tüketimi
• 90kWh/m2a
Nüfus kapasitesi
• 70.000 – 100.000 insan