Gayrimenkul Sertifikası, projelerin herkesin alabileceği küçük paylara bölünmesiyle oluşan bir yatırım aracıdır. Bir ev alacak kadar yeterli birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler bu yöntemle yatırıma ortak edilir.
Gayrimenkul Sertifikası Nedir?
Şimdilik sadece TOKİ tarafından sunulan bu ayrıcalıklı sistemle isteyen herkes gayrimenkul sertifikası alabiliyor ve sertifikanın sağladığı ayrıcalıklardan faydalanabiliyor.
Peki Bu Sistemle Nasıl Ev Alınır?
Gayrimenkul sertifikası henüz daha yeni olduğu için şu an bir kaç projede geçerli.
Misal vermek gerekirse, yatırımcı olarak sizin elinizde 60 bin TL birikim var. Ancak satın almak istediğiniz evin fiyatı ise 300 bin TL. Geriye kalan 240 bin TL’lik kısım için ise kredi kullanmak istemiyorsanız, elinizdeki mevcut para ile gayrimenkul sertifikası alımı gerçekleştirerek yatırım yapabilirsiniz. Yani gayrimenkul sertifikası ile evin bir kısmını satın almış oluyorsunuz. Bu durumu bir şirketin belirli bir payda hissesini almak gibi düşünebiliriz. Başka bir deyişle evin tamamını almak yerine metrekare bazlı satın alabilmenizi sağlayan bir sistem.
Daha sonra elinize para geçtikçe daireden sertifika almaya devam edebilirsiniz. Proje teslim edilene kadar dairenin ilan edilen paylarını toplayarak dairenin sahibi olabilirsiniz.
Gayrimenkul Sertifikalarını Satmak Mümkün mü?
Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi.
Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) veya Borsa’nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.
Sertifikayı satmak için proje sonuna kadar beklemek de gerekmiyor. Satış işlemi için dilenirse aldıktan hemen sonra bile Borsa İstanbul’a satmak mümkün.
Gayrimenkul Sertifikası’nda; SPK gözetimi, Borsa üzerinden takip imkanı ve Kap üzerinden düzenli bilgilendirme var.
Gayrimenkul Sertifikası Almanın Avantajları Nelerdir?
Yukarıda misalde de bahsettiğimiz gibi, gayrimenkul sertifikası sayesinde ev almak ve yatırım yapmak isteyen kişinin borçlanması gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Kişi kendi bütçesine göre projelerde küçük de olsa pay alarak yatırımcı olabiliyor.
Normal olarak bir vatandaş yatırım yaptığı gayrimenkulünü hızlı bir şekilde satmak istediğinde, gayrimenkulünün değerinden daha düşük fiyata satılabilme durumu var. Bu durum da kişinin maddi olarak zarar görmesine ve kredilerini ödeyememesine neden olabiliyor. Gayrimenkul sertifikası ile yatırımcı, istediği zamanda ve istediği koşulda gayrimenkul sertifikasını borsanın güncel değerine göre hızlıca nakde çevirmesi mümkün bir hal alıyor.
Gayrimenkul sertifikası, yatırımcılarının haklarının korunması amacıyla inşaat tamamlanma raporlarının yapı denetim kuruluşlarınca hazırlanması hükmü de bulunuyor. Sertifika ihracından toplanan fonların yapı denetim kuruluşları tarafından hazırlanan inşaat ilerleme raporları dikkate alınarak inşaatın tamamlama yüzdesi çerçevesinde inşaat şirketine aktarılması sağlanıyor. Böylelikle projenin yarım kalma ihtimali de bulunmuyor.
Zarar Etme İhtimali Var mı?
Geleneksel gayrimenkul yatırımında olduğu gibi gayrimenkul sertifikasında da zarar etme ihtimali bulunuyor.
Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri düşer, konut talebinde gerileme olursa ve piyasada gayrimenkul fiyatları kayda değer ölçüde gerilerse gayrimenkul sertifikasının zarar etme ihtimali de ortaya çıkabilir.
43 TL’ye Ev Alma Fırsatı
TOKİ önderliğinde Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı Park Mavera 3 adlı projede başladı. Pay başına 42,5 lirayla halka arz edilen sertifikayla küçük yatırımcı projeye ortak olurken, inşaatçı da faizsiz finansmana erişebiliyor.
TOKİ ile gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirilen Park Mavera 3, toplam 723 daire ve 31 adet cadde mağazasından oluşan karma bir proje. 36 ayda tamamlanması planlanıyor.
Park Mavera 3 Gayrimenkul Sertifikası (PMVR3) 02.04.2020 tarihine kadar Borsa İstanbul’da işlem görecek ve alınıp satılabilecek.
Gayrimenkul sertifikası alımı için alt limit bir pay bedeli olan 42,50 TL. Dilediğiniz kadar pay alarak projeye ortak olabilirsiniz. İster 1 pay (42,50 TL), ister 100 pay (4.250 TL), ister 65.000 pay (2.762.500 TL) veya dilediğiniz kadar pay alabilirsiniz. Kısacası ne kadar bütçeniz varsa o kadar alım yapmak mümkün.
Kaynak yenisafak.com