23 Kasım 2022 Tarihinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Düzce Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK, Doç. Dr. Mehmet Emin ARSLAN ve Arş. Gör. Batuhan AYKANAT tarafından saha gözlem ve değerlendire raporu hazırlandı. Bulunduğumuz coğrafyada maalesef sık sık depremler meydana gelmekte ve bu depremler karşısında özellikle 2000’den önce imal edilen, mühendislik hizmeti almamış yapılarımız hasar almakta.
RAPORU İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN
ÖNSÖZ
23.11.2022 günü, Türkiye yerel saati ile 04:08’de merkez üssü Gölyaka (Düzce) ve odak derinliği 6.81km olan Mw 5.9 büyüklüğünde sığ bir deprem gerçekleşmiştir. Deprem, Düzce ili ve ilçeleri başta olmak üzere İstanbul, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya, Yalova çevre illeri ve ilçelerinde de hissedilmiştir. Deprem hasarlarına bağlı can kaybı yaşanmamıştır. Ancak çok sayıda yapıda hasar oluşmuş ve 93 vatandaşımız yaralanmıştır.
Depremden kısa bir süre sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri deprem kaynaklı yapı hasarlarını ve depremin etkilerini yerinde incelemek için bölgeye intikal etmişlerdir. Düzce il merkezi, ilçeleri ve köyleri ziyaret edilmiş ve yapısal hasarlar detaylı bir şekilde incelenerek bu rapor hazırlanmıştır.
Ülkemiz karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumu nedeniyle önemli ölçüde aktif sismik kaynak içermekte ve bu durum depremi Türkiye’nin gerçeği haline getirmektedir. Ülkemizin deprem geçmişi incelendiğinde, son yüzyıl içerisinde meydana gelen büyük depremler nedeniyle büyük can ve mal kayıpları yaşandığı görülmektedir. Ülke nüfusunun ve yapı stokunun önemli bir kısmı deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır ve bu durum depreme karşı önlemler alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Bu raporun amacı, depremle ilgili inceleme ve araştırmalar yaparak başta Düzce ili olmak üzere ülkemizde, yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen tecrübenin kalıcı ve kullanılabilir hale getirilmesini sağlamaktır. Bu rapor hazırlanırken Düzce ili ve çevresinde oluşmuş yıkıcı etkiye sahip eski depremler, 23 Kasım Gölyaka (Düzce) depremi, depremin nedenleri, depremin yapılar üzerinde neden olduğu hasarlar ve bu hasarların oluşmaması için alınabilecek önlemler ayrıntılı bir şekilde sunulmaya çalışılmıştır.
TEŞEKKÜR Deprem sonrasında, meydana gelen yapı hasarlarının değerlendirilmesi ve depremin etkilerinin belirlenmesine yönelik bir raporun hazırlanması, sadece saha incelemeleri ile mümkün olmamaktadır. Binalara ait verilerin elde edilmesi ve saha incelemeleri sırasında gerekli olan yardım ve izinler alınması bu raporun hazırlanmasında kritik önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışma sürecinde desteklerini esirgemeyen T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürü Sayın Banu ARSLAN, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Murat AKINBİNGÖL, Afet Koordinasyon Daire Başkanı Sayın Emrah SÜME ve Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanı Sayın Tuğrul SEZDİRMEZ’e teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Orhan TATAR hocamıza sağladıkları destek için teşekkürü borç biliriz. Saha incelemeleri sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ve raporun hazırlanma sürecinde emeği geçen Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Esin ERTÜRK, İnşaat Mühendisi Yasin GÜRPINAR ve İnşaat Mühendisi Muhammed Cihat ŞAHİN’e teşekkürlerimizi sunarız.