Toplam uzunluğu 2023 metre olan, orta açıklığı 770’er metre olan olan, 365 metrelik ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplamda 4608 metre olması öngörülen 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsünün tabliyeleri ve kuleleri dahil aeroelastik modelinin rüzgar testi sözcü’de yer alan habere göre Çin’de gerçekleştirildi.
Tamamlandığında Dünyanın En Büyük orta açıklıklı asma köprüsü ünvanına sahip olacak olan 1915 Çanakkale Boğaz köprüsünün rüzgar tünel testi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini alan Daelim-Limak-SK-Yapı merkezi firma yetkililerinde yer aldığı heyet Çin Halk Cumhuriyeti’nin Chengu şehrinde bulunan Southwet Jiatong Üniversitesi laboratuvarında rüzgar testine eşlik etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da burada açıklamalarda bulundu.
Southwet Jiatong Üniversite’nin Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezi dünyanın en büyük rüzgar tünel laboratuvarına sahip olduğunu bildiren Turhan, “Dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsünü Türkiye’nin Çanakkale Boğazı’nda “1915 Çanakkale” adıyla inşa ediyoruz. Bu projenin inşaatında görev alan özel sektör müteahhit firmalarımızın temsilcileri de aramızda bulunuyorlar. Bu projeyi planlandığı süre içerisinde inşa edip hizmete açmayı hedefllendiğini” belirtti.
1915 Çanakkale Köprüsünün önemli aşamalarından birinin de rüzgar tünel testi olduğunu bildiren Ulaştırma Bakanı “1915 Çanakkale Köprüsünün önemli aşamalarından biride bu projenin rüzgar tünel testleri oluşturuyor. Bu güne bu proje ile ilgili 3 adet “Rüzgar Tünel Testi” yapıldı. İlki Kanada’da diğer ikisi Danimarka’da gerçekleştirdi. Bugün burada 4 aylık çalışma sürecinden sonra rüzgar tünel testinin yapılmasına şahitlik edeceğiz. Bu projenin şekillenmesinde yapılacağı testlerin sonucundaki veriler bize önemli bir veri oluşturacak. Çanakkale Köprüsü Türk ve Çin hakları arasında bir gönül köprüsü olacaktır. Yeni bir başlangıç oluşturacak. Daha çok iş ve projelerde beraber çalışma fırsatı yakalayacağız.”
Rüzgar Testi Nasıl Yapıldı?
Southwet Jiatong Üniversitesi laboratuvarında gerçekleşen teste, düzgün ve türbülanslı akımda, saniyede 20 metre yani saatte 72 kilometre, saniyede 45,4 metre yani saatte 162 kilometre ve saniyede 83 metre yani saatte 299 kilometre rüzgar hızlarında kule ve tabliyelerinin servis koşullarındaki davranışlarına ilişkin test başarıyla tamamlandı.
Dr. Emir Öngüner Rüzgar testinin hesaplarının nasıl bir modele indirgendiğini linkedin hesabından aşağıdaki açıklama ile paylaştı:
1915 Çanakkale Köprüsü’nün azami 54 km/h’ye ulaşabilen Çin’deki rüzgar tünelinde test edildiği 300 km/h’lik hızın (83m/s) nasıl elde edildiği Türkiye’deki gazetelerde anlatılmadığından birçok kişinin aklının karıştığını farkettim. Aşağıdaki kısa hesapta birimsizleştirilmiş Froude sayısı üzerinden ölçeklendirme metodu ile bu rakamın nasıl elde edildiğini görebilirsiniz. Özet olarak, 1:190 ölçekli köprü modelinin 22m test uzunluğundaki bir tünelde 1:1 ölçek için 300 km/h denginde bir hızda test edilmesi için düzeneğin 6m/s (22km/h) hızında çalıştırılması gerekmektedir.
1915 Çanakkale Köprü projesi kapsamında hangi imalatlar yapılacak?
Kaynak: İHA, Sözcü, kgm.gov.tr