Dünyanın en uzun açıklığına sahip olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını simgeleyen, 2023 m açıklığa sahip ilk asma köprüdür.
Milli gururumuz olan asma köprünün çalışmaları “Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi” tarafından üstlenilmiştir. Namık Kemal Üniversitesi İnşaat Mühendisleri Topluluğu olarak ilk duyduğumuz andan itibaren heyecanla gezi planları yapmaya başladık ve sonuç olarak aşamaları görme şansı elde ettik.
Gezimiz iş sağlığı ve güvenliği bilgilendirilmesi, tasarım sunumu ve şantiye gezisi olarak üç bölümde gerçekleşti. Sunumda asma köprünün eğik askılı köprülerle karıştırılmamasının gerektiği önemle vurgulandı.
Köprü
- 2023 m ana açıklık,
- 4608 m uzunluk ve
- 2 yaklaşım viyadüğüne sahiptir.
Projenin en yüksek maliyetli yapısı bu köprüdür.
Marmara Otoyolu Projesinin en önemli bölümünü bu köprü oluşturmakta ve Tekirdağ-Çanakkale ulaşımını en kısa zamanda tasarruflu bir şekilde sağlamaktadır.
Bu proje kapsamında
- 1 Adet Asma Köprü,
- 2 adet yaklaşım viyadüğü,
- 4 adet betonarme viyadük,
- 49 adet köprü (alt geçit, üst geçit ve hidrolik köprü),
- 43 adet alt geçit,
- 211 adet menfez (hidrolik amaçlı),
- 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil),
- 4 adet otoyol hizmet tesisi,
- 6 adet ücret toplama ı̇stasyonu,
- 2 adet bakım ı̇şletme merkezi inşa edilecektir.
1915 Çanakkale Köprüsünde deniz seviyesi ile tabliye arasındaki mesafe dünya standartlarında 65 m olduğu halde, 70 m olması uygun görülmüştür.
Kule boyu 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni simgelemesi adına 318 m olarak düşünülmüş ve ek 15 m -kesin olmamakla beraber- tasarımda bulunan tamamen görsel değere sahip ikişer kule de 4 adet Seyid Onbaşı mermisi ile toplam 333 m yüksekliğe sahip olacak. Tabliye eni 45 m ve tabliye yüksekliği 3,5 m ve mühendislerimiz tarafından rüzgar yükü göz önünde bulundurularak ikiz tabliyeler arası boşluk 9 m olarak belirlenmiştir. Osman Gazi Köprüsü ile bir çok ortak özelliğe sahip olan köprünün tek farkı boyut olarak çok daha büyüktür.
Şu an yapım aşamasında olan kesonlar kuru havuzda inşaa ediliyor, daha sonra su alma işlemi yapılarak ıslak havuza yüzdürülecek ve köprünün deniz kısmındaki ayaklarının inşaatı devam edecek.
Proje başında bitiş tarihi 2023 olarak gösterilmiş fakat müteahhitler bunu 18 Mart 2022’de bitirme yolunda söz vermişler. Bunun için üç vardiyalı hizmet sunan müteahhit firmalar hızını ne olursa olsun kesmeden çalışmalara devam etmektedir. Biz de bu büyük projenin misafiri olduğumuz için çok ayrı bir gurur duyduk. Asma köprü mühendislerinin eşliğinde gezimizi gerçekleştirip mutlu bir şekilde oradan ayrıldık.
Tüm mühendislere ve emeği geçen çalışanlara teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.