1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye’nin Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı’nın ilk ve Marmara Bölgesi’nin beşinci asma köprüsüdür. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyō Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını ele geçirdi. 18 Mart 2017 tarihinde temeli atılan köprü bu gün yani 5 yıl sonra kullanıma açıldı. Köprününün tamamlanması ile birlikte Marmara Denizi’nin diğer bir boğazı olan Çanakkale’nin de iki yakası birleştirilmiş oldu. Köprüden geçiş ücretleri ise 15 avro+KDV olarak duyuruldu.
Köprü Mimarisinde Dikkat Çeken Ayrıntı
1915 Çanakkale Köprüsü’nün fotoğrafların da köprünün üzerindeki hafif viraj olduğu görülmekte. Bu ise neden bu şekilde yapıldığı sorusunu akıllara getiriyor. Aslında bu konu mühendislik ile alakalı. Köprünün tasarımı sırasında mühendisler tek tabliye ile bu açıklığı geçmenin rüzgar yükü açısından oldukça sıkıntılı olacağını düşünerek, bu konuda rüzgarın aerodinamik etkisini azaltmak için köprü çift tabliyeli olarak tasarlanmışlardır. Bu tabliyeler arası boşluklu tasarım ile fırtınalı günlerde rüzgar iki tabliyenin arasındaki boşluktan akacak ve rüzgar yükü azalacaktır. Hali hazırda kendi ağırlığı, üzerine gelecek araç yükü ve en önemlisi rüzgarlı bir bölgede inşa edildiği için en fazla da rüzgar yüküne maruz kalacak 2023 metre açıklıklı bu asma köprü tam bir tasarım harikasıdır. Bu noktada hem tasarlayan hem de emeği geçen tüm mimar ve mühendislerimizi tebrik ediyoruz.
1915 Çanakkale Köprüsü 2034 Yılında Devlete Devredilecek
1915 Çanakkale Köprüsü yap işlet devret modeli ile Türkiye ve Güney Kore ortaklığında inşa edilmiştir. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam maliyeti 2 milyar 545 milyon Euro olarak açıklanmıştır. İşletme süreci 2034 yılından bitecek olan köprü bu yıldan itibaren devlete tamamıyla devredilecektir.
Gemişten Bu Güne İnşa Süreci
1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 161 metre uzunluğa ulaştı
1915 Çanakkale Köprüsü’nden kartpostallık muhteşem kareler – Foto Galeri
1915 Çanakkale Köprüsü’nde geçici çalışma halatı montajı başladı
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni https://t.co/xxHDSrwM5Q
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 18, 2022